BH-Gas u teškoj situaciji, ugrožen projekat Južna interkonekcija

12.08.2021. 14:10 / Izvor: Akta.ba
BH-Gas u teškoj situaciji, ugrožen projekat Južna interkonekcija

Vršilac dužnosti direktora BH-Gasa Jasmin Salkić uputio je dopis zakonodavnim i izvršnim organima u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH u vezi aktuelne situacije u gasnom sektoru FBiH.

Vršilac dužnosti direktora BH-Gasa Jasmin Salkić uputio je dopis zakonodavnim i izvršnim organima u Bosni i Hercegovini i Federaciji BiH u vezi aktuelne situacije u gasnom sektoru FBiH, a u kojem navodi da je BH-Gas u teškoj situaciji, te da moguć prestanak aktivnosti na realizaciji projekta Južne interkonekcije.
 
U dopisu podsjećaju da je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Vlada FBiH usvojila privremenu tarifu kojom je BH-Gasu odobreno da za transport prirodnog gasa kroz sistem cjevovoda kojim upravlja BH-Gas naplati 34,17 KM/1.000 Sm3.

Taj iznos tarife će, kako se dodaju, biti naplaćivan od Energoinvesta d.d. Sarajevo koji će biti jedini korisnik ovog sistema transporta gasa.

"Obrazloženje Ministarstva je da će se na ovaj način odobriti BH-Gasu da iz prihoda ostvarenih po ovom osnovu može finansirati sljedeće aktivnosti: operativni trošak BH-Gasa u visini od 3.180.000 KM, projekat Južne interkonekcije u visini od 1.500.000 KM i kredit prema EBRD u visini od 2.500.000 KM. Odluka o primjeni tarife i finansiranju BH-Gasa će biti u primjeni od dana usvajanja tj. 11. augusta do kraja ove  godine", navodi se u dopisu BH-Gasa.

Iz ove kompanije dodaju da sa tarifom od 34,17 KM sa primjenom od 11. augusta do kraja ove godine ostvaruju ukupan prihod u iznosu od 2.390.000 KM.

"Taj iznos smo dobili kada pomnožimo količine gasa koje će biti transportovane za Energoinvest (70 mil. Sm3 do kraja godine) sa odobrenom tarifom. Kako je Ministarstvo izračunalo da se od 70 mil. Sm3 i cijene od 34,17 KM može dobiti 7.180.000 KM BH-Gasu nije jasno, ali nam je jasno da od 2.390.000 KM možemo finansirati do kraja godine ratu kredita EBRD-u u visini od 1.231.847 KM, plaće, naknade i obaveze prema Nadzornom odboru i Odboru za reviziju u visini od oko 1.000.000 KM što čini 2.231.847 KM i preostane 160.000 KM do ukupno odobrenih 2,39 mil. KM. Ovaj preostali iznos može biti samo za zakup poslovnih prostorija (da ne bi radili online) i za el. energiju za prenos podataka i katodnu zaštitu", navodi se u dopisu.

BH-Gas je, kako dodaju, u ovom procesu apsolutno zanemaren do te mjere da niti jedan podatak koji su dostavili nije valorizovan na način koji omogućava normalno poslovanje i sigurnost transportnog sistema. 

"Istovremeno, Južna interkonekcija se iz ovih 2,39 miliona KM ne može finansirati i stoga mi je obaveza sve iz ovog dopisa obavjestiti o ovoj činjenici. Ovdje mislim na sve učesnike koji su zaduženi za realizaciju energetske strategije BiH/FBiH i realizacije javnih investicija BiH/FBiH. Deklarativna podrška Ministarstva ovom projektu nije dovoljna jer za slijedeću fazu ovog projekta (glavni projekat i eksproprijacija) bit će potrebno do 30 miliona KM. Pored ovoga treba obnoviti kompletan gasovod od Sarajeva do Zenice što je dodatnih 50 miliona KM", naveo je Salkić u dopisu.

Trenutno stanje je takvo da BH-Gas, kako ističu iz ove kompanije, „pored nedostajućih sredstava iz odobrene tarife ima i odlive novca jer Energoinvest nije raskinuo ugovore sa transporterima kroz Srbiju i Mađarsku (najavljeno prije nekoliko mjeseci) tako da su ostale obaveze za zakupe na starom pravcu snabdijevanja. To je bio glavni razlog zašto je BH-Gas odbio da supotpiše aneks sa Gazprom Exportom o prelasku na Turski tok“.

"Zaustavljanjem aktivnosti na projektu Južne interkonekcije dovodi se u pitanje sigurnost snabdijevanja gasom svih potrošača jer je postojeći gasovod star više od 40 godina i opet imamo samo jedan dobavni pravac Turski tok", navodi se između ostalog u dopisu BH-Gasa koji je upućen zakonodavnim i izvršnim organima u BiH i FBiH, saopćeno je iz BH-Gasa.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti