Rudari "Kreke" traže od suda da stavi van snage odluku o slanju radnika na čekanje

14.08.2021. 09:43 / Izvor: BHRT
Rudari 'Kreke' traže od suda da stavi van snage odluku o slanju radnika na čekanje

Sindikat rudara Rudnika uglja "Kreka" Tuzla uputiće prigovor Opštinskom sudu Tuzla zbog donošenja mjere zabrane održavanja štrajka.

Sindikat rudara Rudnika uglja "Kreka" Tuzla uputiće prigovor Opštinskom sudu Tuzla zbog donošenja mjere zabrane održavanja štrajka, najavljenog za 16. avgust, te zatražiti da zabrani i provođenje odluke o slanju radnika na prekid rada, rekao je presjednik ove sindikalne organizacije Zuhdija Tokić.

Tokić je, nakon sjednice Sindiklane organizacije Rudnika, naglasio da će Sindikat poslati zahtjev federalnom Ministarstvu za rad i socijalnu politiku da obezbjedi uslove za održavanje mirovnog procesa.

"Uputićemo zahtjev Opštinskom sudu Tuzla da isto tako, kako je zabranio održavanje štrajka, zabrani i provođenje odluke o slanju radnika na prekid rada", rekao je Tokić.

On je naglasio da je Sindikat, nakon odluke Suda o zabrani štrajka, poslao jasnu poruku da će učiniti sve da zaštiti radnike.

Podsjetimo, Opštinski sud Tuzla je, na prijedlog Rudnika uglja "Kreka", zabranio Sindikalnoj organizaciji Rudnika da održe štrajk, najavljen za 16. avgust.

Iz Suda su naveli da nisu ispunjeni procesni uslovi za održavanje štrajka, jer nije okončan postupak mirenja, a što je uslov za održavanje štrajka i po Zakonu o radu Federacije BiH.

Rudari Rudnika Kreka Tuzla najavili su štrajk za 16. avgust, zahtijevajući povlačenje odluke o slanju kući dijela radnika ovog rudnika.

Iz Uprave Rudnika je odlučeno da 30 odsto radnika bude poslato kući zbog slabe proizvodnje.

Uprava Rudniku uglja “Kreka” Tuzla saopštila je da je 111 radnika ovog kolektiva poslato na čekanje ili na prekid rada i navela da je ovo privredno društvo u prvoj polovini 2021. godine poslovalo negativno u iznosu od oko 13 miliona KM.

Fotografija: BHRT

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti