Ministarstvo privrede KS uspostavlja prekograničnu saradnju s Crnom Gorom

18.08.2021. 07:38 / Izvor: Akta.ba
Ministarstvo privrede KS uspostavlja prekograničnu saradnju s Crnom Gorom

Predviđeno trajanje projekta je dvije godine, dok je njegova ukupna vrijednost 421.331,35 eura.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u partnerskom odnosu s Regionalnom razvojnom agencijom "Bjelasica - Komovi - Prokletije" iz Berana apliciralo je na javni poziv za projekte prekogranične saradnje BiH - Crna Gora.

Projekt Razvoj ruralnog turizma planinskih destinacija odabran je i prihvaćen od Delegacije Evropske komisije u okviru Drugog poziva (IPA II) za dostavu projektnih prijedloga prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predviđeno trajanje projekta je dvije godine, dok je njegova ukupna vrijednost 421.331,35 eura.

"Cilj projekta je izgraditi konkurentniju ponudu ruralnog turizma na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija, potaknuti razmjenu iskustava, kreiranje novih turističkih proizvoda, unapređenje zakonskog okvira, kao i izgradnja kapaciteta seoskih domaćinstava", kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Istakao je i da će se planirane aktivnosti u okviru razvoja ruralnog turizma, kao pilot projekti, realizirati na našim planinama Bjelašnici i Igmanu, dok je pilot područje u Crnoj Gori općina Žabljak.

Kroz planirane aktivnosti, naglasio je Delić, cilj je provesti aktivnosti identifikacije, mapiranja i uspostavljanja strategije za ocjenjivanje potencijala ruralnog turizma prekograničnih područja, kao i razvoj novih turističkih usluga, poboljšanje infrastrukture ruralnog turizma kroz izgradnju i unapređenje kapaciteta ruralnih domaćinstava.

Osim toga, razmjenom iskustava s Crnom Gorom, očekuje se unapređenje institucionalnog okvira za kategorizaciju smještaja u ruralnom turizmu Kantona Sarajevo, kao i uključivanje domaćinstava ruralnog turizma u ukupnu turističku ponudu prekograničnih područja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti