Općina Centar za obrazovanje izdvojila skoro 3 miliona KM

31.08.2021. 07:40 / Izvor: Akta.ba
Općina Centar za obrazovanje izdvojila skoro 3 miliona KM

Općina će kupiti udžbenike svim prvačićima.

U namjeri da roditeljima prvačića finansijski olakša opremanje mališana na početku školske godine, Općina Centar Sarajevo je ove godine izdvojila sredstva za kupovinu udžbenika za sve prvačiće sa područja ove lokalne zajednice.

S obzirom da je, prema procjenama, kupovina udžbenika finansijski najzahtjevnija, ove godine je odlučeno da se za 598 upisanih prvačića obezbijedi 4.317 udžbenika. Za nabavku je Općina izdvojila 51.259,99 KM.

I ove godine su obezbijeđena sredstva za školske užine djece u stanju socijalne potrebe, a za ovu namjenu je planirano 60.000 KM.

Da podsjetimo da je u 2021. godini za stipendiranje 704 najuspješnija učenika i studenta ova lokalna zajednica izdvojila 618 hiljada maraka, najviši iznos ikada za ovu namjenu. Na ovaj način, svi koji su ispunjavali kriterije su dobili stipendije i nijedan učenik i student koji je zadovoljio uslove nije ostao bez ovog vida pomoći Općine Centar.

Pored toga, Općina je u oblasti obrazovanja izdvojila i sredstva za unapređenje infrastrukture u osnovnim školama, obnovu sportskih sala, energetsku efikasnost/utopljavanje školskih objekata...

Za vrtić Makovi je obezbijeđeno 60 hiljada maraka za zamjenu stolarije i sanaciju dvorišta vrtića, te sanaciju krova, oborinske kanalizacije, sanacija fasade, toaleta i kuhinje.

Akademiji scenskih umjetnosti je izdvojeno pet hiljada maraka za opremanje studentskih predstava i filmova, te unapređenje materijalno tehničke baze koja se koristi za realizaciju studentske produkcije.

Za OŠ „Mehmed Kapetanović Ljubušak“ je izdvojena 41 hiljada maraka za rekonstrukciju poda u fiskulturnoj sali i adaptaciju svlačionica.

Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ je izdvojena pomoć u iznosu od 27 hiljada KM za nabavku logopedskih aparata i pomagala, izradu i montažu sigurnosne ograde i stepeništa za ravni krov u okviru projekta „Zeleni krovovi Sarajeva“, te obnovu škole.

Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“ je izdvojeno 2.800 KM za nabavku uređaja  „EDUmic“ za lakše praćenje nastave djece sa oštećenim sluhom, a za istu namjenu JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju je podržan sa 5.600 KM.

Za sanaciju mokrih čvorova u OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ je obezbijeđeno devet hiljada maraka.

Općina je obezbijedila i dva miliona maraka za izgradnju objekta osnovne škole na Šipu. Iako je prvobitno bilo planirano da se ovaj objekat izgradi do septembra 2022. godine, zahvaljujući naporima Općine Centar, radovi će biti završeni u ovoj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti