Skupština KS donijela novi Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave

07.09.2021. 15:22 / Izvor: Akta.ba
Skupština KS donijela novi Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave

Nakon sprovedene javne rasprave po ranije utvrđenom Nacrtu, Skupština je danas donijela Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo.

Skupština Kantona Sarajevo je danas, u prvom dijelu svoje 41. radne sjednice, po skraćenom postupku donijela Zakona o izmjenama Zakona o sportu koji predviđa izmještanje inspektora za sport iz Ministarstva za kulture i sporta KS u Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove.

Nakon sprovedene javne rasprave po ranije utvrđenom Nacrtu, Skupština je danas donijela Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo.

Kako je istakla u svom uvodnom izlaganju ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić, novi Zakon će zamijeniti do sada važeći Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS, koji je prvi put usvojen 2008. godine, te od kada je u više navrata mijenjan i nadopunjivan. Nakon tri obimne izmjene i dopune, 2012. godine je izrađen prečišćeni tekst Zakona, nakon čega je on do danas mijenjan još šest puta.

Novine u novom Zakonu se primarno odnose na izmjene u djelokrugu kantonalnih organa uprave i to: Ministarstva privrede, Ministarstva za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture i sporta, Ministarstva unutrašnjih poslova, Zavoda za izgradnju KS, te sastava Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Novi Zakon načelno slijedi strukturu dosadašnjeg zakona pri čemu je njegova nomenklatura prilagođena onoj koja je u upotrebi na nivou Federaciji BiH i u većini kantona.

Uz osnovne odredbe koje definišu koji su to organi koje vrše poslove uprave u KS, njihov međusobni odnos i odgovornost rukovodilaca, u centralnom poglavlju Zakona su određeni svi kantonalni organi uprave i njihov djelokrug na način da su prvo definirana sva kantonalna ministarstva, uprave i upravne organizacije, te je utvrđen njihov djelokrug.

U prelaznim i završnim odredbama Zakona, u odnosu na Nacrt, dodana su dva nova člana kojima je reguliran kontinuitet u radu u smislu nastavljanja obavljanja poslova kantonalnih ministarstava, uprava i upravnih organizacija, kao i nastavljanje obavljanja funkcija imenovanih, odnosno potvrđenih rukovodilaca.

Sjednica Skupština KS biće nastavljena danas u popodnevnim satima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti