Olakšice privrednicima za korišćenje ćirilice u Republici Srpskoj i Srbiji

16.09.2021. 11:43 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Olakšice privrednicima za korišćenje ćirilice u Republici Srpskoj i Srbiji

Zakon predviđa stimulativne mjere, ali ne precizira koje su i kolike te olakšice.

Skupštine Srbije i bh. entiteta Republika Srpska usvojili su Zakon o zaštiti ćirilice koji, između ostalog, predviđa i poreske olakšice za privrednike koji se odluče da koriste to pismo. Vlasti u Srbiji su odlučile da, zajedno sa političkim predstavnicima bh.entiteta Republika Srpska, usvoje 15. septembra nov zakon kao “mjeru za zaštitu jezika i pisma”, kako je to definisala dan ranije u svom izlaganju pred poslanicima ministarka kulture Srbije Maja Gojković.

Zakon će biti obavezujući za sve državne organe, ustanove, institucije, javna preduzeća, agencije i sve ostale koji se većinski finansiraju sredstvima iz budžeta, na svim nivoima.

Za kompanije iz privatnog sektora, koje dobrovoljno prihvate ćirilicu kao svoje službeno pismo, zakon predviđa stimulativne mjere, ali ne precizira koje su i kolike te olakšice.

Ministarka Gojković je, govoreći o tome, najavila mogućnost da se donesu mere poreskih olakšica za privredne subjekte koji odluče da koriste ćirilicu u svom poslovanju, ali da će to biti uređeno poreskim zakonima.

U članu 5. Zakona piše da se republičkim, pokrajinskim i lokalnim propisima, u skladu sa posebnim zakonima, mogu ustanoviti poreske i druge administrativne olakšice za privredne i druge subjekte koji se, u svom poslovanju odnosno u obavljanju svoje delatnosti, odluče da koriste ćiriličko pismo, što uključuje i korišćenje ćiriličkog pisma u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti