Ko i kako u FBiH zbrinjava medicinski otpad od vakcina iz domova zdravlja?

11.10.2021. 11:07 / Izvor: Akta.ba
Otpad od vakcina

Firma Kemeko - BH vrši zbrinjava medicinski otpad, a od početka vakcinacije i otpad od vakcina.

Pandemija korona virusa je povećala količinu medicinskog otpada u zdravstvenim institucijama u BiH. Počelo je sa zaštitnim maskama, odijelima, rukavicama, a onda je došao otpad od vakcina tj. šprice, injekcije koje su hazardni otpad.

Zakonom o upravljanju otpadom FBiH i Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom je predviđeno da svaka zdravstvena ustanova mora imati plan upravljanja medicinskim otpadom saglasnost djelatnosti koju obavlja te vrsti otpada koji proizvodi tokom svog rada.

Upravljanje otpadom regulisano je kantonalnim propisima, a poslove u upravljanju otpadom vrše Federalno i kantonalna ministarstva okoliša.

"JU Dom zdravlja KS prema Planu upravljanja medicinskim otpadom koji je usvojen od strane Ministarstva za okoliš odlaže infektivni, farmaceutski i hemijski otpad i upućuje ga ka ovlaštenim operaterima koji su definirani spomenutim planom. Infektivni otpad (šprice i igle) upućuje se prema Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" što je takođe definirano planom i ugovorom. Ova vrsta otpada u JU Dom zdravlja KS ne zadržava se više od sedam dana", kazao je Arman Šarkić iz Press službe JUDZKS za Akta.ba.

Cjelokupan otpad uredno se odlaže u zadanom vremenskom okviru uz popratnu dokumentaciju, naglasio je Šarkić.

Otpad upućen u Opću bolnicu "Prim.dr. Abdulah Nakaš" se uništava u spalionici.

"Tretiramo ga uništavanjem u sterilizatorima, odnosno pod pritiskom i visokim temperaturama. Kada završi tretman u sterilizatorima, otpad se prebacuje u drobilice, gdje se drobi i usitnjava tako da se u potpunosti uništi", pojasnio je za Oslobođenje Aldin Pašić, šef odsjeka za održavanje higijene u Općoj bolnici.

Firma Kemeko - BH jedna je od firmi koja vrši zbrinjavanje medicinskog otpada, a od početka vakcinacije i otpad od vakcina.

"Radimo  na sakupljanju i uništavanju medicinskog otpada.  Za infektivni otpad i oštre predmete imamo sterilizator na kojem taj otpad zbrinjavamo. Ovu vrstu otpada radimo sa svim domovima zdravlja u Tuzlanskom kantonu, te sa privatnim ordinacijama, najviše u Tuzlanskom kantonu, Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu. Pored infektivnog otpada i oštrih predmeta mi zbrinjavamo još i farmaceutski otpad i hemikalije koje se izvoze na konačan tretman u zemlje EU", kazao nam je Maid Hadžimujić direktor kompanije Kemeko - BH iz Lukavca.

Godišnje sakupe cca. 25 t infektivnog otpada i oštrih predmeta, te oko 50-ak tona farmaceutskog otpada i 10-ak tona otpadnih hemikalija.

S obzirom na to da ova kompanija posluje i u Sloveniji pitali smo ih za poređenje.

"To je teško reći, trebalo bi uzeti statističke podatke, jer i nismo jedina firma koja se bavi ovom djelatnošću, ali s našeg iskustva puno više medicinskog otpada se prikupi u Sloveniji u odnosu na BIH", istakli su.

Farmaceutski otpad i hemikalije Kemeko BH odvozi u Austriju.

"Mi vozimo najviše farmaceutski otpad i hemikalije u Austriju, dok infektivni otpad i oštre predmete sterilišemo u uređaju za sterilizaciju koji posjedujemo u okviru naših pogona", kazao je Maid.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti