Završen 11. kongres transportne infrastrukture i transporta, najuspješniji do sada

27.09.2021. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Završen 11. kongres transportne infrastrukture i transporta, najuspješniji do sada

Dvodnevni kongres je okupio je predstavnike javnog i privatnog sektora iz BiH, ali i zemalja regiona, Velike Britanije, Japana, Mađarske, Nizozemske itd.

U organizaciji Udruženja konsultanata inžinjera BiH, u Sarajevu je završen 11. kongres transportne infrastrukture i transporta.

Dvodnevni kongres okupio je predstavnike javnog i privatnog sektora iz BiH, ali i zemalja regiona, Velike Britanije, Japana, Mađarske, Nizozemske itd, kao i predstavnike institucija vlasti, u cilju širenja znanja i iskustava u strateškom planiranju održive i pametne moblinosti.

Na sesijama se govorilo o pametnom/zelenom transportu, održivoj mobilnosti TEN-T mreži, i brojnim inovacijama s ciljem smanjenja zagađenja naročito u urbanim centrima. 

Prezentovana su 42 rada iz 12 zemalja, brojna iskustva, nova znanja, istaknuti su problemi, ali i rješenja u nove transportne infrastrukture (auto)cesta, mostova, tunela.

Jedna od poruka i zaključaka kongresa je da dok sve zemlje u regionu i Evropi imaju izgrađenu putnu infrastrukturu gotovo pa u potpunosti, u Bosni i Hercegovini drugačija slika. Postojeće ceste su stare, a rješenje je da nadležni promijene strateški pristup u ovoj oblasti. Svi zaključci će se uputiti onima koji donose odluke.

Ešref Gačanović, predsjednik Udruženja konsultanata inženjera BiH kazao je da ovo bio najuspješniji poslijeratni kongres koji su organizovali jer je pokazao da BiH ima novu generaciju mladih koji se bore i koji će se izboriti za struku na kraju.

"Sve nove ideje koje su predstavljene dat ćemo u zborniku radova kao preporuke sa ovog kongresa. Uputit ćemo ih svim relevantnim institucijama, s ciljem da pokušaju uticati na promjenu određenih standarda koje imamo sada, istakao je Gačanin, dodajući da kongres pokazao da imamo mnogo zastarjelih standarda koje treba promijeniti.

"Neki evropski standardi su na višem nivou nego naši, ali imamo i nekih standarda koje Evropa još nije dostigla. Predložit ćemo institucijama koje se bave standardima da dopune naše standarde ili da ih promijene kako bismo imali rješenja koja su tehnički optimalna sa stanovišta sigurnosti, koštanja, racionalnosti i tako dalje", poručio je on.

Posebna sesija bila je posvećena projektima koji se trenutno implementiraju u BiH.

"U budućnosti ćemo ponuditi program rekonstrukcije pojedinih dijelova ceste, što znači da će biti posla, ali ono što je sigurno jeste da je BiH sada u ovom dijelu Evrope najveće gradilište kad je riječ o putnoj infrastrukturi", kazao je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH.

Aleksandar Mastilović, ekspert za pametne tehnologije Međunarodnog udruženja elektroinžinjera kazao je za BHRT da se pametni transport svodi na tri važne stvari.

"Jedna je automatizacija samovozećih automobila, imamo konektiviti odnosno povezivost na internet takvih sredstava za prevoz u budućnosti, i ono što je važno da budu ekološki prihvatljiva, odnosno to je priča o električnim autima.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti