Malim proizvođačima Livanjskog sira omogućen lakši plasman na tržište

01.10.2021. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Malim proizvođačima Livanjskog sira omogućen lakši plasman na tržište

Izgrađeno je i opremljeno deset mini sirana.

Poljoprivredna zadruga Cincar II otvorena je u četvrtak u Livnu, a riječ je o projektu čija je realizacija počela prije nekoliko godina s ciljem da uveže proizvođače i pomogne im u radu.

Naime, tadašnji gradonačelnik i Grad Livno sa nadležnim službama, a u saradnji sa Udrugom proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, aplicirali su kod Češke razvojne agencije, od koje su i dobili sredstva za realizaciju ovog projekta.

Projekt je imao nekoliko faza, a u jednom dijelu su, osim Grada Livna i Češke razvojne agencije, finansijski učestvovali i Vlada Kantona 10 i UNDP.

Izgrađeno je i opremljeno deset mini sirana, a sve s ciljem osiguravanja malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno učestvovanje na tržištu. U završnoj fazi projekta izgrađeno je skladište za zrenje sira i otvaranje zadruge.

"Otvaranjem ove zadruge za dalje poslovanje, kao i skladišta za zrenje sira, te priprema za dalji plasman proizvoda, ostvarujemo zadate ciljeve. Nadam se da će ovo biti poticaj novim mlađim naraštajima da se svojim radom uključe u razvoj ove grane poljoprivredne proizvodnje na području Livna", kazao je Darko Čondrić, gradonačelnik Livna.

Ovaj projekt usmjeren je direktno proizvođačima, a češka agencija, kako je kazao Šćepan Santruček, konzul Češke Republike u BiH, nabavila je i opremu za mikrobiološke analize Zavodu za hranu i veterinarstvo Kantona 10, koji je otvoren prije nekoliko godina kroz ovaj projekt.

Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar, istakao je kako su se u realizaciji ovog projekta susretali sa određenim poteškoćama, ali je istakao i zadovoljstvo zbog uspješne realizacije. Ova zadruga će biti od velike pomoći u radu proizvođačima livanjskog sira, saopćeno je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti