Proizvođači livanjskog sira lakše će stizati do kupaca

02.10.2021. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Proizvođači livanjskog sira lakše će stizati do kupaca

U Livnu je održana svečanost otvorenja Poljoprivredne zadruge "Cincar II". Riječ je o projektu čija je realizacija započela prije nekoliko godina.

U Livnu je održana svečanost otvorenja Poljoprivredne zadruge "Cincar II". Riječ je o projektu čija je realizacija započela prije nekoliko godina.

Naime, Grad Livno i tadašnji gradonačelnik Luka Čelan te nadležna gradska služba u suradnji s Udrugom proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar aplicirali su češkoj razvojnoj agenciji te su od iste odobrena sredstva za njegovu realizaciju.

Projekt je imao nekoliko faza a u jednom djelu osim Grada Livna i Češke razvojne agencije sredstvima su sudjelovali i Vlada Hercegbosanske županije te UNDP.

Izgrađeno je i opremljeno deset mini sirana a sve s ciljem osiguravanja malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno sudjelovanje na tržištu. Kao završna faza projekta bio je plan izgradnje skladišta za zrenje sira, te otvaranje Zadruge što je učinjeno jučer. Nazočne je u ime Gradske uprave Livna pozdravio gradonačelnik Darko Čondrić te uputio zahvalnost svima koji su doprinijeli da ovaj dugogodišnji projekt s nizom aktivnostima bude uspješan.

"Otvaranjem ove Zadruge za daljnje poslovanje, kao i skladišta za zrenje sira te priprema za daljnji plasman proizvoda, ostvarujemo zadane ciljeve. Nadam se da će ovo biti poticaj novim mlađim naraštajima da se svojim radom uključe u razvoj ove grane poljoprivredne proizvodnje na području Livna", kazao je u obraćanju gradonačelnik. 

Ovaj projekt u Livnu usmjeren je izravno proizvođačima. To je u svom obraćanju istaknuo konzul Češke Republike u BiH Šćepan Santruček. Dodao je da je češka agencija nabavila i opremu za mikrobiološke analize Zavodu za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije koji je također otvoren prije nekoliko godina kroz ovaj projekt. Kako bi danas mogli govoriti o uspješnoj realizaciji svih faza projekta "Održiva proizvodnja livanjskog sira"“ veliki dio posla odradila je Udruga proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar i njezinog predsjednika Joze Bakovića.

Baković je govorio u ulozi direktora novootvorene poljoprivredne zadruge "Cincar II". Istaknuo je niz aktivnosti i poteškoća s kojima se susretao kroz rad u realizaciji projekta te istaknuo zadovoljstvo njegovom uspješnom realizacijom. Podsjetio je na sve aktivnosti unatrag četiri godine te zahvalio svima koji su bili nositelji svih aktivnosti i koji su pomogli da na koncu danas Zadruga bude otvorena. Simboličnim presijecanjem vrpce gradonačelnika Čondrića i konzula Santručeka otpočeo je rad Zadruge u Livnu koja će biti od velike pomoći u radu proizvođačima livanjskog sira.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti