Detalji izmjene Zakona o PIO kojim se mijenjaju bitne stvari

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Detalji izmjene Zakona o PIO kojim se mijenjaju bitne stvari

Predlagač izmjena i dopuna ovog Zakona je delegat Stranke demokratske akcije iz Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak.

03.10.2021. 10:27 / Izvor: Fena

Na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojene su izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji bi trebao omogućiti penzionisanje po povoljnijim uvjetima bivšim pripadnicima ARBiH.

Predlagač izmjena i dopuna ovog Zakona je delegat Stranke demokratske akcije iz Tuzlanskog kantona Fahrudin Skopljak.

"Male su izmjene Zakona, ali bitne stvari se mijenjaju. Jedna je da sada neće biti umanjenja koificijenta prilikom prijevremenog penzionisanja, dakle on će sada iznositi 'jedan' za razliku od ranijeg perioda kada je to bilo 0,5. Druga izmjena se ogleda u starosnoj granici, tako da će demobilisani borci s 58 godina moći ostvariti pravo na prijevremeno penzionisanje", izjavio je Skopljak.

Ono što je važno pojasniti jeste da ipak svi demobilisani borci neće moći sa 58 godina ostvariti pravo na penziju. Nove izmjene i dopune Zakona o PIO predviđaju pravilo da od 65 godine se oduzima period učešća u odbrani u duplom trajanju, te se na taj način izračunava svakom braniocu godina u kojoj može ostvariti svoje pravo.

"Onaj ko je imao 2,5 godine, to u duplom trajanju iznosi 5 godina. Od 65 ćemo oduzeti pet godina i on u 60. godini može ostvariti pravo na prijevremeno penzionisanje", izjavio je Skopljak.

Neophodan ukupan staž za ostvarivanje prava na PIO jeste 15 godina.

U prvoj gruboj procjeni izmjene i dopune Zakona o PIO, budžet Federacije BiH trebale bi koštati 25 miliona KM na godišnjem nivou.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti