Bulić: Dobar gest trgovaca bit će podstrek većoj potrošnji

04.05.2013. 10:36 / Izvor: Nezavisne novine
Bulić: Dobar gest trgovaca bit će podstrek većoj potrošnji

Najavljeno pojeftinjenje ulja i šećera u Srbiji, koje bi trebalo da se dogodi uskoro, rezultiraće “rezanjem” cijena tih prehrambenih namirnica i u BiH, ističu stručnjaci.

Najavljeno pojeftinjenje ulja i šećera u Srbiji, koje bi trebalo da se dogodi uskoro, rezultiraće “rezanjem” cijena tih prehrambenih namirnica i u BiH, ističu stručnjaci. Istina, to neće da prouzrokuje velike uštede u kućnim budžetima bh. potrošača, pošto se ove namirnice kupuju znatno rjeđe nego, primjera radi, hljeb ili mlijeko.

Međutim, zaštitnici prava potrošača kažu da, kada se potroši i deset feninga manje, to građanima plitkih džepova mnogo znači. ”Ako, kako je najavljeno, ulje i šećer u Srbiji pojeftine za deset odsto, vjerovatno će kod nas cijene u maloprodaji da padnu za pet do šest procenata. To je svakako korisno jer su stanovnicima budžeti poprilično skromni. Dakle, svako sniženje cijena je značajno za građane”, ističe Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS - SWOT.

U udruženjima za zaštitu potrošača takođe su pozdravili ovu vijest. Kažu da su bh. stanovništvu novčanici prazni, tako da je svako pojefinjenje dobrodošlo. Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, ističe da naša zemlja ne može da se pohvali proizvodnjom ulja i šećera, te da zbog toga možemo da se nadamo da će, nakon što pojeftine u Srbiji, isto da se dogodi i kod nas. ”Od toga će da imaju koristi bh. potrošači jer se većina robe uvozi u našu zemlju. U BiH je velika nezaposlenost, ljudi teško dolaze do novca, te su prinuđeni na smanjenje potrošnje i kupovine. Najavljeno pojeftinjenje ulja i šećera je dobar gest trgovaca i biće podstrek većoj potrošnji”, naglašava Bulićeva.

Inače, u Privrednoj komori Srbije pojasnili su da će do “rezanja” cijena jestivog ulja da dođe jer su proizvođači suočeni s velikim zalihama i tog proizvoda i suncokreta, a slična je situacija i sa šećerom. Prema podacima Agencije za statitistiku BiH, u martu, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, litar ulja u našoj zemlji koštao je 3,07, a kilogram šećera 1,70 KM. U trgovinama se već sada može uočiti da su te cijene pale i ako malo “pročešljate” rafe većih marketa možete da prođete znatno jeftinije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti