EBRD podrška MSP

Foto: Akta.ba

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

EBRD i EU obezbijedili dodatnu podršku malim i srednjim poduzećima u BiH

Najmanje 60 posto kredita usmjereno je za podršku zelenoj tranziciji.

16.10.2021. 08:42 / Izvor: Akta.ba

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit do pet miliona eura Sparkasse Bank d.d. u Bosni i Hercegovini za jačanje konkurentnosti malih lokalnih poduzeća.

Zajam Sparkasse banci obezbijeđen je u okviru Programa podrške konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, zajedničke inicijative EBRD-a i Evropske unije (EU). Zajam će biti osiguran međunarodnim državnim obveznicama, a to je istovremeno prvi put da EBRD koristi takvu strukturu finansiranja u projektu s jednom poslovnom bankom u Bosni i Hercegovini.

Sparkasse će sredstva EBRD-a dalje pozajmljivati malim i srednjim poduzećima (MSP) za ulaganja koja će poboljšati njihovu konkurentnost i usklađenost s tehničkim standardima EU-a, na primjer, u pogledu energetske efikasnosti, obnovljive energije, učinkovitosti korištenja vode, smanjenja otpada, recikliranje i poboljšanja zdravstvenih i sigurnosnih standard. Najmanje 60 posto kredita usmjereno je za podršku zelenoj tranziciji.

Program podrške konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kombinira zajam i finansiranje bespovratnim sredstvima, nudeći poticaje za bespovratna sredstva koja obezbijeđuje EU u iznosu do 15 posto od ukupnog iznosa kredita za uspješnu provedbu ulaganja. To će lokalna poduzeća učiniti konkurentnijim i poboljšati njihove šanse za uspjeh na domaćem, regionalnom i međunarodnom tržištu.

Sparkasse banka upravlja ukupnom imovinom od 1,84 milijarde KM (943 miliona eura) i ima više od 500 zaposlenih u 38 poslovnica širom Bosne i Hercegovine. Banka pruža usluge privatnim osobama, malim i srednjim poduzećima, velikim kompanijama, institucionalnim klijentima i javnom sektoru. Vlasništvo je austrijske Steiermarkische Bank und Sparkassen AG.

"Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas potpisali ovaj ugovor o kreditu i podržali jačanje realne ekonomije u Bosni i Hercegovini zajedno s našim dugogodišnjim partnerom, Sparkasse bankom. Prevladavanje pandemije Covid-19 zahtijeva od poduzeća da počnu ponovno ulagati, a ova kreditna linija će podržati lokalna mala i srednja poduzeća u ulaganju i obnovi ekonomije kako bi bili jači, otporniji, zeleniji i konkurentniji", izjavila je direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl. 

Predsjednik Uprave Sparkasse banke Amir Softić je rekao da je podrška jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao ključnom generatoru radnih mjesta strateški cilj ove banke.

"Naša je misija podržati razvoj lokalne ekonomije i preduzeća koja stvaraju dodatnu vrijednost za društvo. Stoga mi je jako drago što u ovim izazovnim vremenima kroz partnerstvo sa EBRD-om možemo dati još jaču podršku malom i srednjem biznisu u usklađivanju poslovnih modela sa standardima i zahtjevima EU. Sinergije između EBRD-a i Sparkasse banke pomoći će kompanijama da postanu ključni pokretači zapošljavanja i održivog razvoja u svojim lokalnim zajednicama - dodao je Softić. 

Od početka aktivnosti u Bosni i Hercegovini u 1996. godini, EBRD je uložio više od 2,7 milijardi eura u 190 projekata širom zemlje, saopćeno je iz EBRD-a u BiH.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti