Trend odlaska profesionalnih vozača iz BiH

21.10.2021. 12:39 / Izvor: BHRT
profesionalni vozači

Pandemija koronavirusa nije zaustavila trend odlaska profesionalnih vozača iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije.

Pandemija koronavirusa nije zaustavila trend odlaska profesionalnih vozača iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije.

Prema podacima kojima raspolaže predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić, od 2019. godine do danas našu državu napustilo je više od 5.000 ljudi iz te branše, te veliki broj prevozničkih firmi.

"Razlog zbog kojeg odlazi prevoznici i vozači je prvenstveno nesigurnost po društvenom pitanju, ekonomskom pitanju... U Bosni i Hercegovini maksimalno mogu zaraditi 1.500 do 2.000 maraka, što j mizerno za obim posla koji rade vozači, a u zemljama Evropske unije zarađuj se po dvije do tri hiljade eura", pojašnjava Grbić.

Poznato je da se Velika Britanija u posljednje vrijeme našla u velikim problemima zbog nedostatka ovog kadra. Vozači su prepoznali su to kao dobru poslovnu šansu i uputili se u zemlju gdje, prema Grbićevim riječima, mogu zaraditi i do 10 hiljada maraka mjesečno.

U potragu za boljim životom prije dvije godine otišao je i Amar Karaman iz Sarajeva. Uz supruginu platu i dodatak koji za jedno dijete iznosi 219 eura, kaže da mogu lijepo živjeti. U Njemačkoj radi kao vozač kamiona. 

"Ovdje je plata između dvije i tri hiljade eura. Vozači kamiona imaju malo bolje plate nego neki drugi sektori. Mnogo prijatelja me kontaktira da im pomognem, da im dam neke kontakte i mislim da mi je to jedan od najvećih znakova da sam ispravno postupio", kaže Karaman.

On vjeruje da bi broj vozača koji dolaze u Njemačku bio još veći da ne postoji jedan za mnoge ograničavajući faktor. Naime, u toj državi ne priznaje se dozvola iz Bosne i Hercegovine za upravljanje kamionima, pa naši državljani moraju ponovo polagati ispit, za šta treba izdvojiti više od 2.000 eura. I Amarov kolega, Admir Rustemović iz Bihaća, ispričao nam je svoje utiske.

"Otišao sam iz BiH kako bih omogućio finansijsku stabilnost za svoju porodicu, ali i zbog mogućnosti edukacije. Život ovdje je jako dobar i nema puno pametovanja. Dosta se radi ali i dosta zaradi", zaključuje Rustemović.

Radnici iz naše zemlje na rad u inostranstvo mogu otići i uz posredovanje Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Sporazum sa Njemačkom odnosi se, uglavnom, na medicinske radnike, dok sa Slovenijom uključuje sva zanimanja, a najviše se traže varioci i vozači, kaže glasnogovnik Agencije Boris Pupić. 

"Primjera radi, do kraja augusta ove godine bilo je 12.875 raspisanih slobodnih radnih mjesta, a u tom periodu je izdato 11.879 radnih dozvola, od čega 20 do 25 posto za vozače", navodi Pupić.

Ako je suditi po zvaničnim podacima, odlazak profesionalnih vozača neće dovesti do njihovog deficita i eventualno ugroziti domaće kompanije. Pupić kaže da ih je na evidenciji nezaposlenih čak četiri i po hiljade, ali mali broj aktivno traži posao, dok predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske Nikola Grbić vjeruje da se radi o mladim i neiskusnim vozačima. Dodaje i da na banjalučkom birou nema nijednog.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti