Uzgoj kukuruza ne isplati se više bez navodnjavanja, šta kažu nadležni?

21.10.2021. 12:41 / Izvor: Agroklub
kukuruz

Provedeni ogled pokazao je očiglednu razliku u visini prinosa, ali i to da se itekako isplati ulagati u sisteme za navodnjavanje.

Hibridi kukuruza, zasijani na parcelama na području Lijevče polja, koje su obezbjeđene sistemima za navodnjavanje, dali su i do pet puta veće prinose nego oni koji su uzgajani bez zalijevanja, pokazuju to rezultati juče provedene žetve na oglednom polju kukuruza Ministarstva poljoprivrede RS. 

Na pet hektara ovog oglednog polja, zasijan je 41 hibrid, od deset različitih sjemenskih kuća i odrađene su identične agrotehničke mjere. Međutim, polovina površina zalijevana je sistemom "kap po kap" dok je na drugom dijelu oranica potpuno izostavljena ta mjera, kako navodi PSSRS.

Bez zalijevanja, urod samo jedna tona!?

"Cilj ovog ogleda jeste da pokaže ponašanje hibrida u nepovoljnim vremenskim uslovima kakvi su bili ove godine, te kakav je urod u zavisnosti od toga da li se navodnjava ili ne. Vaganje je pokazalo razlike i veće nego što smo se nadali", istakao je Aleksandar Majkić, viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Prema njegovim riječima, prinosi po jednom hektaru, na dijelu koji nije zalijevan kreću se u opsegu od jedne do dvije i po tone, što je prilično malo u proizvodnji kukuruza i uopšte nije isplativo. Situacija u navodnjavanom dijelu parcela je potpuno drugačija, odnosno, urod je na tim površinama dostizao i do devet tona po hektaru. 

Provedeni ogled pokazao je očiglednu razliku u visini prinosa, ali i to da se itekako isplati ulagati u sisteme za navodnjavanje, a što je naročito izraženo tokom posljednjih godina kada su klimatske promjene i sušni periodi sve intenzivniji. 

Resorno ministarstvo ulaže u hidromelioracione sisteme

"Tokom posljednjih pet godina uloženo je oko 50 miliona KM u izgradnju sistema za navodnjavanje. U pripremi su novi projekti zato što znamo da u budućnosti bez ovakvih sistema nećemo moći dostići prosječne evropske prinose", naglasio je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, dodajući da je od uloženih 50 miliona KM, osam miliona isplaćeno direktno poljoprivrednim proizvođačima na ime subvencija za kapitalne investicije, da bi se izgradili sistemi za navodnjavanje.

Ostatak iznosa resorno ministarstvo je ulagalo u izgradnju velikih hidromelioracionih sistema.

Suša smanjila ovogodišnji rod kukuruza kod nas i do 70 procenata!

Podsjetimo, izuzetno visoke temperature i sušni period za vrijeme ljetnih mjeseci nepovoljno su uticali na usjeve kukuruza u našoj zemlji, zbog čega su ratari očekivali smanjenje prinosa i do 70 odsto. Zasijano je površina kao i u 2020., ali ipak je situacija na njivama ove sezone bila katastrofalna. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti