Vlada BPK Goražde odobrila podsticaje za poljoprivrednike

29.10.2021. 07:47 / Izvor: Fena
Vlada BPK

Na današnjoj sjednici Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na prijedlog Ministarstva za privredu odobreni su podsticaji za držanje pčelinjih društava.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na prijedlog Ministarstva za privredu odobreni su podsticaji za držanje pčelinjih društava, osnovnog stada ovaca i koza te za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka.

Usvojena je Uredba o dopuni Uredbe o sastavu komisija i naknadama članovima komisija u okviru kantonalnih organa uprave i općinskih službi za upravu u upravnom postupku.

Nakon razmatranja, primljen je k znanju i Izvještaj o epidemiološkoj situaciji COVID – 19 na području BPK Goražde za period od 18. do 24. oktobra ove godine. Prema ovom izvještaju, do sada je s prvom dozom vakcine vakcinisano 7.669 osoba ili 44,1 posto, a revakcinisano 6.535 osoba ili 37,6 posto od ukupnog broja stanovnika kantona, starijih od 18 godina.

U ovoj sedmici zabilježeno je blago povećanje broja zaraženih i smanjen broj hospitaliziranih. Trenutno je 37 osoba pozitivnih na koronavirus; na liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu nalaze se četiri osobe iz Goražda, dok je u Kantonalnoj bolnici hospitaliziran jedan pacijent.

Prema riječima resorne ministrice, u školama na području kantona zadovoljavajuća je situacija, nastava se odvija redovno, dok je procenat vakcinisanih prosvjetnih radnika između 70 i 80 posto.

Također, razmatran i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH upućen je odgovor Ministarstva za boračka pitanja BPK na Inicijativu zastupnice ovog Doma Jasmine Zubić u kojem se navodi da je Bosanskopodrinjski kanton u potpunosti uskladio zakonske odredbe sa federalnim Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica i omogućio jednaka prava svim braniocima, bez obzira na starosnu dob.

U nastavku sjednice, Vlada je zadužila Ministarstvo za urbanizam da pokrene postupak nabavke i ugradnje sistema grijanja u zgradi Ministarstva za privredu BPK-a Goražde, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti