Ministar Delić s aktivistima grupe "Spasimo Dobrinju"

02.11.2021. 07:41 / Izvor: Akta.ba
Adnan Delić

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je jučer drugi po redu sastanak s aktivistima udruženja "Eko akcija" i neformalnom grupom građana s Dobrinje.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić održao je jučer drugi po redu sastanak s aktivistima udruženja "Eko akcija" i neformalnom grupom građana s Dobrinje koji su nezadovoljni gradnjom poslovnog kompleksa Hifa oil u blizini Međunarodnog aerodroma na Dobrinji i neposrednoj blizini stambenih objekata u ovom naselju, saopćila je kantonalna pres-služba.

Kako je ova priča već izvjesno vrijeme u medijima, ministar Delić je početkom mjeseca oktobra posjetio aktiviste Udruženja i neformalnu grupu građana u prostorijama mjesne zajednice Dobrinja B, gdje je saslušao aktiviste i ponudio im objašnjenja vezana za dozvole, odnosno saglasnosti koje je izdalo Ministarstvo privrede KS u svrhu gradnje ovog poslovnog kompleksa.

Tokom prvog sastanka, ministar je između ostalog pojasnio da Ministarstvo privrede KS izdaje saglasnosti za priključak na postojeću vodovodnu i kanalizacionu mrežu, i to nakon saglasnosti koje dobije, između ostalih, od KJKP "Vodovod i kanalizacija" koje je upravitelj vodozaštitnih zona.

Na početku današnjeg sastanka, kojeg su ponovo inicirali aktivisti "Eko akcije" i njima pridruženi građani Dobrinje, ministar Delić je istakao da je u dobroj volji pristao na razgovor, kao i da je razočaran ponašanjem aktivista nakon prvog sastanka.

"Došao sam u najboljoj namjeri da pokušamo riješiti problem jer ništa nije važnije od zdravlja i života ljudi, a neki od vaših članova iskoristili su to i u medijskim nastupima negativnim konotacijama obojili moju posjetu ne spomenuvši ni jednom riječju da sam se stavio građanima na raspolaganje 24 sata u danu, kao i da sam pristao da sve zahtjeve koje ste mi uputili realiziram shodno mojim i nadležnostima Ministarstva privrede", kazao je na početku sastanka ministar Delić.

On je ponovio da je Ministarstvo privrede KS najmanje pozvano da zaustavlja gradnju, ali da će ipak učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da građanima olakša pristup informacijama koje bi im omogućile tačne informacije vezane za ovaj predmet.

S tim u vezi, aktivistima i građanima prisutnim na današnjem sastanku ministar Delić predočio je sve dopise koje je Ministarstvo privrede, shodno ranijem obećanju ministra, poslalo na adrese deset institucija koje su izdale akte iz svojih nadležnosti za gradnju ovog objekta.

"Nakon prvog sastanka poslali smo dopise Agenciji za vodno područje rijeke Save, federalnoj i kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, KJKP "Vodovod i kanalizacija", Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Federalnom ministartsvu prostornog uređenja, Općini Novi Grad Sarajevo i Zavodu za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo", obrazložio je ministar Delić.

Istakao je i da je u svakom od dopisa tražena informacija kojom bi se utvrdile eventualne nepravilnosti prilikom izdavanja akata potrebnih za gradnju spornog objekta, dok je kantonalnoj i federalnoj inspekciji naložen usmjereni inspekcijski nadzor.

"Tražili smo od kantonalne i federalne uprave za inspekcijske poslove da se hitno izvrši usmjereni inspekcijski pregled i kontrola iz njihovih nadležnosti, i to nad svim aktivnostima dosad urađenim na ovom gradilištu te da nam po izvršenoj kontroli dostave informaciju o izvršenoj kontroli i poduzetim mjerama", kazao je ministar Delić.

Ministarstvo privrede KS, ukoliko bilo koja nadležna institucija kojoj je upućen zahtjev naloži određenu mjeru, bez odlaganja će postupiti u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, ali i neovisno o tome istražiti mogućnosti za pokretanje postupka obnove datih saglasnosti ukoliko se za tim ukaže potreba.

Također, podsjećamo da je Ministarstvo privrede KS izdalo saglasnosti za priključak na vodovod za pitku vodu i odvodnju fekalnih voda, što je najmanju problem u ovom procesu, jer se te saglasnosti izdaju za svaki objekt u izgradnji, dok je Agencija za vodno područje rijeke Save izdala prethodnu vodnu saglasnost za tehnološke vode, što je u osnovi i problem ovog gradilišta, navedeno je u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti