Fabrika cementa Lukavac realizirala projekat energetske efikasnosti

03.11.2021. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Fond za zaštitu okoliša

Fabrika cementa Lukavac je uspješno okončala projekat energetske efikasnosti koji je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Fabrika cementa Lukavac je uspješno okončala projekat energetske efikasnosti koji je sufinansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH. Projekat pod nazivom "Modernizacija procesa proizvodnje klinkera korištenjem efikasnijeg i ekološki opravdanijeg izvora toplotne energije" je realiziran tokom proteklih 12 mjeseci.

Cilj projekta je bio modernizacija postojećeg procesa proizvodnje klinkera, što je podrazumijevalo zamjenu stare kotlovnice na mazut energetski efikasnijim i ekološki opravdanijim alternativnim načinom zagrijavanja energenata uz redukciju toplotnih gubitaka od 50%. Projektne aktivnosti su obuhvatile zamjenu starog i ugradnju novog elektro kotla uz odgovarajuće elektro i mašinske radove, edukaciju zaposlenika i izradu studije opravdanosti ulaganja u obnovljive izvore energije. Projektna vrijednost svih radova iznosila je 347.859 KM, od čega je Fond sufinasirao 100.000 KM.

Detaljnije informacije o aktivnostima Fabrike cementa Lukavac dostupne su na www.lukavaccement.ba, a više o aktivnostima i ulozi Fonda za zaštitu okoliša može se naći na linku https://fzofbih.org.ba/.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti