Drugi projekat podrške zapošljavanju (ESP2)

23.11.2021. 14:28 / Izvor: Akta.ba
zapošljavanje

Razvojni cilj projekta jeste da se poveća zapošljavanje u formalnom privatnom sektoru među ciljnim grupama registrovanih lica koja traže posao.

Obzirom na zadovoljavajuće rezultate postignute tokom realizacije Projekta podrške zapošljavanju (ESP), Svjetska banka odlučila je da dodatno podrži aktivnosti zapošljavanja ciljanih grupa regirstrovanih tražilaca posla u formalnom sektoru putem  Drugog projekat podrške zapošljavanju (ESP2). 

Razvojni cilj projekta jeste da se poveća zapošljavanje u formalnom privatnom sektoru među ciljnim grupama registrovanih lica koja traže posao. Projektom će se postići navedeno tako što će se finansirati izbornik aktivnih programa tržišta rada, podržati jačanje posredovanja u zapošljavanju odnosno radnim mjestima i modernizovati način praćenja i prakse evaluacije usluga u zapošljavanju u javnom sektoru.

Pet PBC-ova (Ciljevi zasnovani na rezulatatima uspješnosti) predstavljaju iste kategorije kako je utvrđeno u okviru ESP projekta (nakon restrukturiranja) :

  • Povećanje broja radnih mjesta kroz ALMP-ove (PBC 1) sa omladinom i grupama u nepovoljnom položaju kao ciljnim grupama;
  • Poboljšanje izgleda i dizajna ALMP-a da bi se povećao broj radnih mjesta (PBC 2);
  • Povećanje zapošljavanja putem posredovanja (PBC 3);
  • Poboljšanje sistema upravljanja i praćenja (PBC 4) i
  • Podrška plaćanjima beneficija za nezaposlena lica (PBC 5).

Projekat će imati aktivnosti u oba entiteta BiH, u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj (FBiH i RS). Uzimajući u obzir provedbene aranžmane u podjeli nadležnosti  između ova dva entiteta, razvijena su dva zasebna kompleta Okolišnih i Socijalnih instrumenata da bi se upravljalo okolišnim i socijalnim rizicima i utjecajima. Navedeni dokumenti odgovor su na obaveze FBiH da se uskladi sa Okolišnim i Socijalnim Okvirom (ESF) koje postavlja Svjetska Banka, kojim se definiše način na koji će se upravljati radnicima u Projektu, te voditi računa o zaštiti okoliša, preuzetim obavezama socijalne zaštite, te uključivanju zaintersovanih strana tokom realizacije Projekta.

U svrhu realizacije Drugog projekat podrške zapošljavanju (ESP2), Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike  u skladu sa obavezama koje proizilaze iz pregovora za ugovor o zajmu shodno pravilima svjetske banke, objavljuje nacrte sljedeće dokumente:

  1. NACRT PLANA OKOLIŠNIH I SOCIJALNIH OBAVEZA (ESCP);
  2. NACRT PROCEDURA UPRAVLJANJA RADNOM SNAGOM (LMP);
  3. NACRT PLANA UKLJUČIVANJA ZAINTERESOVANIH STRANA (SEP);

Komentari i primjedbe na objavljene dokumente mogu biti dostavljani u roku od 15 od dana objave putem e-mail adrese piu@fmrsp.gov.ba

Bosna i Hercegovina i entiteti koji implementiraju projekat će realizirati materijalne mjere i aktivnosti tako da se Projekat implementira u skladu sa Okolišnim i socijalnim standardima (ESS) Plan okolišnih i socijalnih obaveza (ESCP) predviđa mjere i radnje, sve specifične dokumente i planove, kao i vrijeme odvijanja svake od njih.

Bosna i Hercegovina i entiteti koji implementiraju Projekat će, osim toga, ispoštovati odredbe svih drugih dokumenata koji definiraju okolišna i socijalna pitanja, a koju su uvjet u okviru ESF, kao i navedeni u ESCP, kao što je Plan angažmana nositelja interesa (SEP), Procedure upravljanja radom (LMP) i vremenski plan naveden u toj dokumentaciji o pitanjima okoliša i socijalnim pitanjima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti