Mapiranje dijaspore: Od Lopara možemo mnogo naučiti

29.11.2021. 12:12 / Izvor: Akta.ba
opština lopare

Opština Lopare i Biznis centar bh. dijaspore predstavili su publikaciju "Mapiranje dijaspore u lokalnoj zajednici – Opština Lopare: Dolaze naši"

Opština Lopare i Biznis centar bh. dijaspore predstavili su publikaciju "Mapiranje dijaspore u lokalnoj zajednici – Opština Lopare: Dolaze naši", koja je nastala kao rezultat pilot-aktivnosti mapiranje dijaspore sa područja jedne lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, a uz podršku USAID projekta "Diaspora Invest".

Rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić je kazao da je cilj ove aktivnosti da se prikupe iskustva u mapiranju dijaspore koja se mogu prenijeti iz Opštine Lopare na sve druge lokalne zajednice u našoj zemlji.

"Saznali smo više o putu razvoja aktivnosti lokalne zajednice sa dijasporom, prepoznali investicije dijaspore u Loparama, mapirali druge aktivnosti na kojima je dijaspora radila kako bismo ta iskustva mogli prenijeti dalje", poručio je Alijagić.

Lopare su dijelom Mreže jedinica lokalne samouprave – partnera Biznis centra bh. dijaspore, koje rade na podršci i uzajamnoj razmjeni informacija koje mogu ohrabriti nova ulaganja i saradnju sa iseljeništvom.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić kazao je da Lopare danas rastu, da se pozitivne priče šire dalje, a nove kompanije stvaraju nova radna mjesta.

"Kada ljudi govore o nama, govore kao o dobrom primjeru. Na to svi trebamo biti ponosni. I zbog svega toga, uspješno smo realizovali saradnju sa projektom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pod nazivom„Diaspora Invest“, putem kojih je nekoliko investicija u našem kraju podržano putem grantova i aktivnosti tehničke podrške. Zatim smo realizovali „Dane dijaspore“ pod sloganom „Dolaze naši“, a sada uspješno provodimo mapiranje dijaspore. I konačno, kao vrhunac svega toga je i izrada ove publikacije koja donosi mapu investicija naše dijaspore, prikaz privrednog potencijala Lopara, kao i sve naučene lekcije mobilisanja dijasporskog potencijala za druge lokalne zajednice koje žele pratiti naš put", naveo je Savić.

Publikacija donosi detaljnu analizu strukture zaposlenih, privrednih subjekata, aktivnosti Udruženja Majevičana u Švicarskoj kao temeljne tačke okupljanja dijaspore iz Lopara, uspješne priče podrške dijaspori, korisne kontakte u zajednici i preporuke za druge lokalne zajednice.

"Od Lopara možemo naučiti mnogo, a prije svega da ključ uspješne saradnje leži u izgradnji povjerenja. Također, prepoznajemo važnost postojanja podrške institucija i jedne sveobuhvatne saradnje civilnog društva, privrednika, dijasporskih udruženja, akademske zajednice i medija. Svi oni daju doprinos tome i stvaraju rezultate", zaključio je Alijagić, saopćeno je iz USAID projekta „Diaspora Invest“.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti