U okviru akcije "Zenicatrans" okončani pretresi na 11 lokacija, Kasumović u prostorijama SIPA-e

01.12.2021. 12:55 / Izvor: Akta.ba
sipa

U operativnoj akciji "Zenicatrans" policijski službenici SIPA-e lišili su slobode 11 osoba.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su okončali pretrese na 11 lokacija na području Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "Organizovani kriminal", "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja"“, "Oštećenje povjerilaca", "Prouzrokovanje stečaja" i "Nesavjestan rad u službi", propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine. 

U operativnoj akciji "Zenicatrans" policijski službenici SIPA-e lišili su slobode 11 osoba. Prilikom pretresa stambenih i službenih prostorija pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. 

Osobe lišene slobode sprovedene su u službene prostorije SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada.

Nakon okončanja navedenih radnji, lica lišena slobode biće predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA.

Kenan Uzunović iz "Zeničke inicijative - Kasumović Fuad", na konferenciji za novinare je kazao da se gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nalazi u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). 

"Da konačno riješimo i tu enigmu. Kasumović se nalazi u prostorijama SIPA-e, u Istočnom Sarajevu. Obzirom da je bio na službenom putu, produžio je pravo u sjedište SIPA-e, bez ikakve medijske hajke", kazao je Uzunović na konferenciji za novinare u Zenici. 

Među uhapšenima u današnjoj akciji su bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković, kao i bivši predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Vahdet Drino i drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti