Turistička zajednica KS osigurala više od 800.000 KM za oporavak turizma

04.12.2021. 08:16 / Izvor: Akta.ba
turizam

Ukupna vrijednost sredstava namijenjenih za podršku projekata iznosi 807.000 KM.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo raspisala je dva javna poziva za sufinansiranje i podršku projektima koji će doprinijeti razvoju i unapređenju turističke ponude i potencijala, ponuditi dodatne sadržaje za lokalnu zajednicu, turiste i građane, te osigurati produžetak trajanja zimske turističke sezone u Kantonu Sarajevo.

Ukupna vrijednost sredstava namijenjenih za podršku projekata iznosi 807.000 KM.

Na taj način Turistička zajednica KS nastavlja s aktivnostima usmjerenim na oporavak turizma i privrede, te pruža podršku i direktnu pomoć subjektima čije su djelatnosti, programske aktivnosti i projekti usmjereni na razvoj, unapređenje i promociju turizma.

Turistička zajednica KS sufinansirat će projekte iz oblasti turizma, kulture, sporta, zabave, edukacije, gastronomije, ekologije i praznične iluminacije i dekoracije.

Javni poziv "Zimski kalendar dešavanja" u vrijednosti 200.000 KM kreiran je s ciljem poticaja razvoja i obogaćivanja turističke ponude Kantona Sarajevo na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću tokom predstojeće zimske sezone. Kreiranjem zimskog kalendara dešavanja na otvorenom, a poštujući epidemiološke mjere i preporuke, kao i trendove u turizmu koji su usmjereni na razvoj outdoor potencijala, Turistička zajednica KS nastoji vratiti Sarajevu olimpijski duh, te pozicionirati i promovirati naše olimpijske planine kao poželjne turističke destinacije.

Javni poziv "Sarajevo Winter Fest" namijenjen je za programe i projekte čijom realizacijom se razvijaju nove turističke inicijative, ideje i proizvodi, a koji će turistima i građanima ponuditi zanimljive sadržaje i bogat program dešavanja tokom cijele zime na više lokacija koje će biti okićene i uređene u prazničnom duhu. Ukupan iznos sredstava izdvojenih za "Sarajevo Winter Fest" iznosi 607.000 KM.

Kroz segment namijenjen jedinicama lokalne samouprave i preduzećima čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, a koji u svojim programima osiguravaju dodatne sadržaje za lokalnu zajednicu, obogaćuju turističku ponudu i razvijaju nove turističke potencijale, bit će sufinansirani projekti praznične iluminacije i dekoracije, a sredstva su obezbijeđena u iznosu 240.000 KM.

"Sredstva od 367.000 KM namijenjena su pravnim i fizičkim osobama (obrtima) koja su registrirana za obavljanje turističke djelatnosti ili koja provode projekte i aktivnosti usmjerene na razvoj, unapređenje i promociju turizma Kantona Sarajevo", saopćeno je iz TZKS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti