U Sarajevu otvorena konferencija "The Economist: Svijet u 2022." (VIDEO)

09.12.2021. 11:56 / Izvor: Fena
The Economist

Konferencija "The Economist: Svijet u 2022.", koja je otvorena danas u Sarajevu, pokušat će dati analize i poglede na privredni i politički ambijent u BiH.

Konferencija "The Economist: Svijet u 2022.", koja je otvorena danas u Sarajevu, pokušat će dati analize i poglede na privredni i politički ambijent u BiH, investicionu klimu, kao i na razvoj društva u cjelini.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je na otvaranju da očekuje da kroz konstruktivnu diskusiju donosilaca odluka, privrednika i stručnjaka bude analizirana politička, ekonomska i socijalna situacija u BiH, s fokusom na izazove u 2022.

"Također, očekujem da na konferenciji usaglasimo zaključke koji će biti od koristi svima u budućnosti", poručio je Softić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac naveo je da je vrlo važno da razvijamo domaću privredu i jačamo njene kapacitete unutrašnjim politikama.

Smatra da je potrebno da BiH otvara nova tržišta kao što su Izrael, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, a posebno Rusija i Kina, odnosno Euroazijska carinska unija.

Robert Čoban, direktor kompanije Color Media Communications koja je organizator konferencije, istakao je da ove godine prvi put izdaju prestižni britanski magazin "The Economist" za BiH, što je peto izdanje tog časopisa u regiji.

Izrazio je nadu da će današnja konferencija dati doprinos u viđenju kakva će biti politička i ekonomska budućnost BiH i regiona.

Kroz panel diskusije na konferenciji će se tražiti odgovori na pitanja koji nas izazovi očekuju u 2022., na koji način će se svjetska i bosanskohercegovačka ekonomija oporaviti od posljedica globalne pandemije i kakve su ekonomske perspektive BiH.

Također, na konferenciji će biti promovisan i magazin "The Economist" koji pokreće svoje godišnje izdanje "The World in...", prvi put i u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je organizovana u saradnji sa CBBiH i uz podršku britanske ambasade u BiH i Delegacije EU u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti