Egrlić: Privreda BiH i regiona ima istorijsku šansu

13.12.2021. 12:29 / Izvor: Fena
vtkbih press

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić i regionalni koordinator za projekt komorskog partnerstva David Piegazki su naveli da se radi o vrlo važnoj studiji.

Zapadni Balkan je jedna od prvih opcija koje evropske firme imaju kada razmišljaju o novim destinacijama za poslovanje, jedan je od nalaza studije „Potencijal zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u postcovid periodu“. 

Studiju, koja je danas predstavljena u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, realizovao je Komorski investicioni forum zapadnog Balkana (KIF ZB6) u saradnji sa Bečkim ekonomskim institutom i uz podršku Projekta komorskog partnerstva za zapadni Balkan.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić i regionalni koordinator za projekt komorskog partnerstva David Piegazki su naveli da se radi o vrlo važnoj studiji i prvoj koju su zajedno uradili u regionu svih šest komora sa Bečkim ekonomskim institutom uz podršku njemačke vlade. Studija je, kako su naveli, ukazala na značajan potencijal, ali da je na prvom mjestu politička stabilnost. Također, ukazala je na sve prednosti i nedostatke regiona i BiH u regionu, te na potrebe privrednika.

"Ukoliko pogledamo poziciju BiH prema ovoj studiji ona nije toliko loša, ali ima puno prostora za unapređenje poslovnog ambijenta, poput razvoja infrastrukture, potrebe za političkom stabilnošću, zatim nadležnosti koje se preklapaju na različitim nivoima vlasti gdje treba izgraditi prohodniji administrativni sistem. Također, studija govori kakvu poziciju BiH i region mogu zauzeti u generalnim dobavnim lancima koji se pomjeraju sa istoka prema Evropi i naša komparativna prednost je blizina, tradicija, znanje i vještine koje imaju naši stručni kadrovi", istakao je Egrlić.

Bosna i Hercegovina i region, po njegovim riječima, sada imaju istorijsku šansu jer su globalni dobavni lanci poremećeni i u  tom smislu BiH ima priliku da zauzme mjesto različitih predhodnih dobavljača.

"Privreda u tom smislu radi Sizifov posao, radi nešto, bori se, zauzima svoje mjesto na tržištu EU i svijeta, ali nažalost politike u BiH, političke poruke i jedna nesigurnost koja vlada u regionu otežava posao ekonomiji BiH. U tom smislu bojim se da nećemo iskoristiti šansu koja nam se pružila, a ovakve prilike se rijetko pružaju", dodao je Egrlić.

Sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak je rekao  da bi privreda trebala puno više da utiče na politiku, u smislu da se ne dozvole bilo kakve egzibicije i prilike koje se ne smiju propustiti.

"Nisam optimista kada je u pitanju trenutni politički momenat u BiH i mislim da je to uslov svih uslova da pričamo o bilo čemu. I prije pandemije virusa korona krenuli smo u kreiranje zajedničkog ekonomskog tržišta, što čitavoj regiji daje priliku da stvori preduslove da se više približi jedinstvenom tržištu EU, ali imajući u vidu sva dešavanja u BiH, ne znam u kom pravcu će sve ovo ići", dodao je Tinjak.

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Milica Marković je rekla da su investitori i dalje zainteresovani za ulaganje u BiH.

"Mnogi strani investitori razmišljaju o premiještanju proizvodnih pogona u zemlje zapadnog Balkana, gdje BiH može imati i te kakvu šansu, u smislu da će oni izvršiti realokaciju proizvodnih pogona zbog rentabilnosti troškova. Naša šansa je velika, tako da u toku naredne godine moramo poraditi na tome da svi oni koji se sada predomišljaju o realoakciji, da se potrudimo i da ih privučemo da pređu u BiH", navela je Marković.

Po njenim riječima, svi strani investitori koji već djeluju u BiH se u 80 posto slučajeva odlučuju na reinvestiranje, što je dobar pokazatelj i što govori bilans za prvo polugodište gdje su strane investicije bile oko 730 miliona KM i u većini slučajeva je riječ o reinvesticijama.

"Bolje je kada dolazi nov i svjež kapital u BiH, ali i ovaj podatak govori da su investitori zadovoljni sa uslovima  i da žele da nastave sa svojim aktivnostima", kazala je Marković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti