AmCham BiH sa kompanijama osnivačima obilježila 20 godina rada

16.12.2021. 10:01 / Izvor: Akta.ba
AmCham BiH
OTVORI GALERIJU

Povodom 20 godina od osnivanja Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH), ove sedmice je u Sarajevu upriličen prijem za kompanije osnivače i kompanije.

Povodom 20 godina od osnivanja Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH), ove sedmice je u Sarajevu upriličen prijem za kompanije osnivače i kompanije koje su članovi Komore od samog osnivanja, dok će i cijela naredna godina biti u duhu ovog jubileja praćena različitim događajima i aktivnostima.

Naime, tačno prije dvadeset godina, u decembru 2001. godine, kompanije osnivači su se okupili oko jedne ideje, a to je da osnuju Američku trgovačku komoru u Bosni i Hercegovini, asocijaciju kompanija koja je dvadeset godina kasnije uticajan glas poslovne zajednice, koja promoviše američke vrijednosti poslovanja te podržava američke, međunarodne i lokalne kompanije koje rade i ulažu u našu zemlju.

AmCham BiH se, kao ugledno poslovno udruženje, zalaže za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa svojim članicama radi na prepoznavanju prepreka za fer i korektne poslovne aktivnosti, a istovremeno nastoji identificirati mogućnosti za njihovo prevazilaženje.

Prijem povodom ovog značajnog jubileja je uveličao Ambasador SAD-a u BiH, Nj. Е. Eric Nelson te ovim kompanijama uručio posebna priznanja i nagrade za njihov trud i zalaganje u proteklih dvadeset godina. Posebno priznanje je uručeno i lično Ambasadoru Nelsonu koji je tokom proteklih nekoliko godina dao neizmjernu podršku AmChamu i cijeloj poslovnoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

amcham ambasador sad

Ova posebna prizanja i nagrade su uručene kompanijama osnivačima i aktivnim članovima Komore: Coca-Cola HBC BH d.o.o., KPMG B-H d.o.o., Logosoft d.o.o., Oracle BH d.o.o., SYS Company d.o.o., te kompanijama koje su u članstvu od samog početka: Eli Lilly B-H d.o.o., Raiffeisen Bank d.d. BiH i Unitic d.o.o.

Okupljenima su se ovim povodom obratili Nedim Hamzić, generalni sekretar AmCham BiH i Amina Karić, predsjednica Upravnog odbora AmCham BiH koja je izrazila veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima u prethodnoj godini, ali i cjelokupnim djelovanjem Komore.

"Mislim da smo u posljednje dvije godine uspjeli realizovati značajne aktivnosti koje u kontekstu bosanskohercegovačke ekonomije i društva stvaraju pozitivnu promjenu. Pokazali smo da je glas poslovne zajednice snažan i još jednom naglašavamo činjenicu da ga je važno slušati kako bi naša zemlja išla naprijed. Jako smo ponosni na doprinos svih naših članica kroz komitete, a veliku zahvalnost dugujemo i Američkoj ambasadi u BiH, ključnom partneru svih naših aktivnosti koje provodimo", istakla je Karić u svom obraćanju.

U vrijeme kada se Bosna i Hercegovina suočava s ekonomskim i političkim poteškoćama, rad AmCham BiH na promociji i zaštiti interesa kompanija članica i jačanju bilateralnih odnosa sa svim interesnim stranama, važniji je nego ikad.

Foto: Dragana Maunaga

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti