Dvije komore će zajednički raditi na olakšavanju viznog režima za ulazak bh. građana u UK

21.12.2021. 08:14 / Izvor: Akta.ba
komora sastanak

VTK/STK BiH i BBHCC će zajednički raditi i na važnom pitanju olakšavanja viznog režima

U prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održan je sastanak predsjednika VTK/STK BiH, Ahmeta Egrlića i jednog od direktora UO Britansko-bosanskohercegovačke privredne komore (BBHCC) g. Dominic Robertsa, kao i direktora za Bosnu i Hercegovinu Samira Avdibegovića.

VTK/STK BiH surađuje sa Britansko-bosanskohercegovačkom privrednom komorom od njenog formiranja u oblastima unapređenja bilateralne saradnje BiH i Velike Britanije.

Teme današnjeg sastanka odnosile su se na zajednički koordinirane aktivnosti na poboljšanju ambijenta za poslovanje kompanija na tržištu BiH i UK, sa posebnim naglaskom na potrebu što hitnijeg potpisivanja Sporazuma o saradnji i trgovini između naše dvije zemlje.

Također, dvije komore će zajednički raditi i na važnom pitanju olakšavanja viznog režima za ulazak u UK za privrednike i građane BiH.

Tokom sastanka predstavljene su i aktivnosti kompanije Adriatic Metals, koja je najveći poslijeratni investitor u BiH u oblasti rudarstva. G. Dominic Roberts, inače direktor za korporativne poslove kompanije Adriatic Metals, upoznao je predstavnike VTK/STK BiH sa planovima ove kompanije u narednom periodu, a koji se odnose na pokretanju rudnika na lokalitetu Vareša i mnoge druge prateće projekte.

Očekuje se da će efekat navedenih investicija imati značajan uticaj na BDP BiH, kao i na zapošljavanje i sveukupni razvoj cijele regije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti