Ekonomisti: Rast cijena - inflacija je zabrinjavajući, no rješenja postoje

27.12.2021. 08:42 / Izvor: Akta.ba
statistika cijene

Rast cijena u Bosni i Hercegovini je sada već na zabrinjavajuće visokom nivou, smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić..

Rast cijena u Bosni i Hercegovini je sada već na zabrinjavajuće visokom nivou, smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

"Najnoviji podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju da je u novembru ove godine rast cijena hrane iznosio čak 10,3 posto u odnosu na bazni period, dok je opšti indeks imao povećanje od 5,3 posto", navodi on.

Podsjeća da je prije nekoliko mjeseci upozorio da će doći do rasta cijena do kraja ove godine, što je bilo više nego dovoljno vremena za donosioce odluka da usklade poresku politiku i građanima vrate dio novca kroz niže poreze.

"Ovaj rast cijena - inflacija, je sada već zabrinjavajući, pogotovo za građane sa nižim primanjima. Njihova primanja sada više nisu ni ista - manja su", ističe Hadžić.

Ipak, poručuje da rješenja postoje - niži porezi i veći i značajniji transferi prema najugroženijim kategorijama.

"Brzo će doći vrijeme kada će i mnogi sindikati, pogotovo u javnom sektoru, tražiti veće plate koje će biti usklađene sa ovim rastom. Ovo bi mogao biti izazovan početak Nove 2022. godine...",  zaključio je on.

 

Rast cijena u Bosni i Hercegovini je sada već na zabrinjavajuće visokom nivou‼️ Najnoviji podaci Agencije za statistiku...

Posted by Faruk Hadžić on Friday, December 24, 2021

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru u odnosu na prethodni mjesec ove godine, u prosjeku su zabilježile rast za 1,2 posto.

Hrana i bezalkoholni napici, u novembru u odnosu na oktobar, u prosjeku su poskupili za 1,8 posto, stanovanje i režijski izdaci za 1,8 posto, namještaj i kućanski uređaji za 0,5 posto, zdravstvo za 0,1 posto, prijevoz za 1,8 posto, restorani i hoteli za 0,6 posto, te ostala dobra i usluge za 0,3 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Na godišnjem nivou (u novembru ove u odnosu na novembar prošle godine) cijene su porasle za 5,5 posto.

Hrana i bezalkoholni napici u prosjeku su poskupili za 8,5 posto, alkoholna pića i duhan za 1,9 posto, stanovanje i režijski izdaci za 3,7 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 2,6 posto, zdravstvo za 0,9 posto, prijevoz 15,7 posto, rekreacija i kultura za 1,5 posto, obrazovanje za 0,2 posto, restorani i hoteli za 2,5 posto, te ostala dobra i usluge za 1,1 posto.

Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima odjeća i obuća za 7,1 posto, te komunikacije za 0,3 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti