Modernizacija vizuelnog identiteta: Centralna banka BiH ima novi logo

30.12.2021. 11:01 / Izvor: Akta.ba
CBBiH novi logo

Novi logo izabran je nakon provedene konkursne procedure i zamijeniće dosadašnji logo koji proizlazi iz zaglavlja memoranduma koji je CBBiH usvojila još 2000. godine.

Centralna banka Bosne i Hercegovine od 1. januara 2022. godine, počinje s primjenom novog loga koji će biti korišten u svim vrstama komuniciranja i javnog prezentiranja institucije. 

Novi logo izabran je nakon provedene konkursne procedure i zamijeniće dosadašnji logo koji proizlazi iz zaglavlja memoranduma koji je CBBiH usvojila još 2000. godine. Proces izrade rješenja novog loga CBBiH podstaknut je potrebom za unapređenjem i modernizacijom vizuelnog identiteta institucije.

Znakovni dio loga predstavlja forma heksagonalnog oblika. Heksagon je oblik koji simbolizuje haromoniju i balans, a na njemu je zasnovana jedna od najsavršenijih prirodnih formi, pčelinje saće. Unutrašnjost heksagonalnog znaka riješena je nizom linija različitih vrijednosti koje stvaraju aktivnu i dinamičnu igru unutrašnjeg prostora. Tako kreirane partiture u međusobnom odnosu formiraju karakterističan trokut koji je zaživio kao definirajući simbol države Bosne i Hercegovine.

"Znak svojom fragmentiranom strukturom priziva formu gnijezda. Gnijezdo kao simbol, internacionalno, sugeriše kompleksnost, sofisticiranost, predanost, znanje, atmosferu doma, zaštićenosti, sigurnosti. Svi pomenuti atributi odražavaju viziju i misiju Banke kao centralne finansijske institucije države. Znak je definisan kompleksnom strukturom elemenata koji odražavaju kompleksnost djelovanja ove institucije, a njihova naglašena vertikalna postavka sugerišu rast i prosperitet", pojasnili su iz CBBiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti