Mađarska nastavlja podršku Gradu Mostaru

19.01.2022. 09:13 / Izvor: Akta.ba
gradonačelnik mostara

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić sa saradnicima primio je jučer u posjetu Nj.E. Posa Krisztiana, ambasadora Mađarske u Bosni i Hercegovini

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić sa saradnicima primio je jučer u posjetu Nj.E. Posa Krisztiana, ambasadora Mađarske u Bosni i Hercegovini i prvog sekretara mađarske ambasade Csaba Felegyhazia. Na početku sastanka sudionici su naglasili važnost tradicionalno prijateljskih veza između Grada Mostara i Mađarske koja se ogledala u stalno rastućem broju broju turista iz Mađarske koji od destinacija u Hercegovini, a posebno Međugorja, ne odustaju ni za vrijeme pandemije. 

Gradonačelnik je zahvalio na pomoći koju je Mađarska pružala Mostaru u prošlosti, te izrazio nadu da će se te veze iskoristiti u budućnosti u zajedničkim privrednim, energetskim i kulturnim projektima.

Ambasador Krisztian je upoznat sa rezultatima rada Grada Mostara u prethodnoj godini, te o funkcionisanju grada i izazovima sa kojima se suočava. Apostrofirana su područja od izuzetne važnosti za Grad kao što su javna preduzeća, gradska deponija, aerodrom, strane investicije i energetski sektor sa fokusom na obnovljive izvore energije.

Razgovaralo se i o predstojećem Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru kojemu će partner biti Mađarska. Najavljen je dolazak što većeg broja privrednika iz Mađarske koje imaju što ponuditi, ali koje mogu ostvariti partnerstva s domaćim firmama.

Ambasador je naveo kako Mađarska ima puno iskustva u oblastima poput vinogradarstva, proizvodnje medicinske opreme, IT, auto-industrije i proizvodnji solarne energije, te bi u tim oblastima, njeni privrednici mogli pomoći lokalnim partnerima savjetom, a eventualno i zajedničkim ulaganjima.

Zaključeno je da Grad Mostar ima ogromni potencijal u više oblasti te da treba raditi na promociji svojih dobrih praksi i kapaciteta. Uvođenjem više zračnih linija na mostarskom aerodromu, te završetkom koridora Vc, za Mostar je izvjesna svijetla budućnost transportne povezanosti.

Sudionici razgovara su se osvrnuli i na saradnju između Grada Mostara i prijateljskog Grada Kapošvara, te na mogućnost uspostavljanja saradnje sa još nekim od gradovima u Mađarskoj.

Ambasador  Krisztian je obećao da će u budućnosti i dalje pružati podršku Gradu Mostaru po pitanjima koje budu važne za naš grad. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti