Uspješno realiziran prvi modul "Škole ekonomske diplomatije"

04.02.2022. 09:54 / Izvor: Akta.ba
VTK BiH

VTK BiH u suradnji s Agencijom za državnu službu BiH, Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH i nadležnim ministarstvima i institucijama organizirala je Modul 1 novog "Škole ekonomske diplomatije".

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Agencijom za državnu službu BiH, Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH i nadležnim ministarstvima i institucijama na državnom nivou, organizirala je Modul 1 novog, trećeg po redu ciklusa "Škole ekonomske diplomatije", 1. i 2. februara 2022. godine. 

Zbog aktuelne epidemiološke situacije sa koronavirusom (COVID-19), škola je realizirana u online formatu, putem Zoom aplikacije/platforme, a okupila je ukupno 124 učesnika, između ostalog bh. privrednike, državne službenike, predstavnike ambasada, banaka, visokoškolskih ustanova, javnih preduzeća, udruženja, razvojnih agencija, komora i međunarodnih organizacija i predstavništava u Bosni i Hercegovini. Učešće na edukaciji je bilo besplatno. Ovaj program edukacije se realizira uz saglasnost Agencije za državnu službu BiH, koja je izvršila certificiranje Vanjskotrgovinske komore BiH kao izvođača obuke za navedenu temu.

U uvodnom obraćanju, prvog dana škole, prisutnim se obratila moderatorica, dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, koja se zahvalila prisutnima na velikom interesovanju i odazivu na poziv za učešće u ovoj školi. Dr.sc. Kovačević-Bajtal je u nastavku upoznala prisutne sa historijatom ovog projekta. Prvi ciklus škole uspješno je realiziran u 2016. i 2017. godini u Sarajevu, te 2018. i 2019. godine u Banja Luci.

Napredni modul „Škole ekonomske diplomatije“ održan je u decembru 2020. godine u online formatu, putem Zoom aplikacije/platforme. Učešće u školi je do sada uzelo preko 500 polaznika, predstavnika bh. poslovne zajednice i državnih službenika. Na samom kraju svog uvodnog obraćanja, dr.sc. Kovačević-Bajtal upoznala je polaznike škole sa planom edukacija koje je Vanjskotrgovinska komora BiH pripremila za 2022. godinu. Za tehničku administraciju edukacije na Zoom platformi bio je zadužen Mirza Konjo, saradnik za edukaciju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

U nastavku prvog dana, u dijelu uvodnog obraćanja, prisutnim su se obratili i Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Zdravko Kujundžija, ispred Agencije za državnu službu BiH, Hamdo Tinjak, ispred Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te dr.sci. Šejla Đurbuzović, ispred Ministarstva vanjskih poslova BiH. Tom prilikom su pohvaljeni napori Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, na kontinuiranom radu i aktivnostima promoviranja ekonomske diplomatije Bosne i Hercegovine, kroz organizaciju, sada već trećeg po redu ciklusa "Škole ekonomske diplomatije“. Konstatovano je da je veliki broj prisutnih polaznika, predstavnika bh. poslovne zajednice i državne službe BiH, najbolji testament kvaliteta, jedinstvenosti i visokih standarda i ambicija koje ova škola ima.

Prvog dana predavanja, prisutnim su se obratili: Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza Vanjskotrgovinske komore BiH sa temom "Ekonomski potencijali BiH, struktura privrede i vanjskotrgovinska razmjena BiH sa svijetom", Ahmet Halilović, pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH sa temom "Globalni izazovi diplomatije, uloga ekonomske diplomatije", dr.sci. Tanja Milašinović Martinović, šefica Odsjeka za ekonomsku diplomatiju Ministarstva vanjskih poslova BiH sa temom "Ekonomska diplomatija BiH, organizaciona struktura u MVP", dr.sci Šejla Đurbuzović, p/o pomoćnica ministrice vanjskih poslova BiH sa temom "Multilateralni aspekt ekonomske diplomatije", te Slaven Grbić, počasni konzul Mađarske u Bosni i Hercegovini sa temom "Značaj i uloga počasnih konzula u ekonomskoj diplomatiji".

Drugog dana škole, prisutnim se u uvodnom obraćanju obratio Sven Petke, direktor Predstavništva fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini. Petke se osvrnuo na dugogodišnju suradnju između Predstavništva KAS-a u BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH, te istakao spremnost i predanost Predstavništa KAS-a u BiH da podrži ovakve i slične projekte, koji za cilj imaju približavanje Bosne i Hercegovine prema Evropskoj Uniji.

U nastavku drugog dana, predavanja su održali: Slavica Korica, pomoćnik direktora za promociju i analizu u Agenciji za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) na temu "Strana ulaganja u BiH, zakonski okvir, problemi i prednosti", Dika Mustafić, šef Odsjeka za podršku investitorima u Agenciji za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) na temu "Osnivanje stranih kompanija i predstavništava u BiH, zakonski okvir“, Midhat Salić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Samira Sulejmanović, šefica Odjela za bilateralne trgovinske odnose na temu "Vanjskotrgovinski odnosi", te Elna Gavrankapetanović, Ured za veterinarstvo, MVTEO BiH na temu "Zakonska regulativa BiH, značaj za unaprjeđenje izvoznih mogućnosti".

U okviru tekućeg ciklusa škole, Vanjskotrgovinska komora BiH u toku 2022. godine planira realizirati još 3 Modula u trajanju po dva dana. Poziv za učešće na Module 2-4 biće blagovremeno objavljen na web stranici Vanjskotrgovinske komore BiH.

Više informacija o ovoj i drugim edukacijama u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH možete dobiti upitom na e-mail adresu edukacija@komorabih.ba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti