Zolak: Uvjeren sam da Agencija za lijekove RS neće zaživjeti

10.02.2022. 10:21 / Izvor: Akta.ba
Agencija za lijekove

On je dodao da i ako kojim slučajem zaživi ova ideja da će malo ko razmišljati o posljedicama po tržište medicinskih proizvoda.

Vlada RS je prošle sedmice usvojila zakon kojim se osniva agencija za lijekove RS, što je naišlo na brojne kritike jer bi osnivanje još jedne agencije za lijekove stvorilo pravnu nesigurnost na tržištu medicinskih proizvoda s neizbježnim dejstvom po građane i privredu.

"Uvjeren sam da od osnivanja agencije RS neće biti ništa, i da je sve u vezi sa tim pokrenulo otkrivanje kontinuiranog zločina nad pacijentima od strane vlasti u RS (afera kiseonik). Moje uvjerenje proizilazi iz iskustva koje dijeli većina stanovništva u BiH, a koje nam kaže da je ova vlast kadra samo da uništi, a ne da stvara", kazao je za portal Akta.ba Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH.

ALEKSANDAR ZOLAK

On je dodao da i ako kojim slučajem zaživi ova ideja da će malo ko razmišljati o posljedicama po tržište medicinskih proizvoda.

"U slučaju da se ipak ispostavi da sam bio u krivu, i da se osnuje ( pardon - da zaživi, jer je ista već osnovana, sa rokom da zaživi 28.6.2022.) agencija za lijekove (ili bilo koja druga parainstitucija) na ovakav način, o posljedicama po tržište medicinskih proizvoda će malo ko razmišljati, jer će postati jasno da država BIH više ne postoji", naglasio je Zolak.

Da podsjetimo, iz farmaceutskog društva RS za portal Akta.ba su kazali da je Pravilnik o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova iz 2017 donio bolje uređenje tržišta lijekovima po uzoru kako to rade i druge zemlje i da najavu Vlade RS o donošenju entitetskih Zakona o lijekovima i osnivanju vlastite agencije za lijekove treba kritički sagledati.

"Postojanje 2 agencije za lijekove na nivou BiH bi dodatno poskupilo lijekove jer bi proizvođači morali da urade registraciju u oba entiteta, ako bi uopšte većina njih imala interes za RS zbog veličine tržišta", zaključili su.

E.S. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti