Stopa reciklaže staklene ambalaže povećana za 27 posto

10.02.2022. 12:18 / Izvor: Akta.ba
reciklaža kontejneri

Ukupno je predato na reciklažu više od 150 tona staklene ambalaže, što je za 27% više nego u 2020. godini.

U sklopu regionalnog projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” koji se u Bosni i Hercegovini implementira u Bihaću, Novom Travniku, Konjicu i Ilidži, ukupno je predato na reciklažu više od 150 tona staklene ambalaže, što je za 27% više nego u 2020. godini.

Tako su građani Novog Travnika prikupili više od 89 tona, Bihaća više od 49 tona, Konjica više od 13 tona i Ilidže više od 3 tone staklene ambalaže.

Treba napomenuti da je u sklopu projekta puno urađeno i na infrastrukturi za prikupljanje staklene ambalaže, pa su ove četiri lokalne zajednice u kojima se projekat implementira dobile 190 specijalnih kontejnera – tzv. zvona za odlaganje staklenog ambalažnog otpada, koji su postavljeni na frekventna mjesta.

Također je implementirana i promocija projekta u kojoj su građani informirani i educirani o načinu odlaganja staklene ambalaže, a posebna pažnja je posvećena ugostiteljskim objektima koji su uključeni u realizaciju projekta.                                                     

Projekat "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” u Bosni i Hercegovini realizuje prvi operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH "Ekopak", Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Asocijacija za ekonomski razvoj (REDAH), te  javna komunalna preduzeća u pomenutim gradovima i općini.

"Zadovoljni smo rezultatima u 2021. godini, pogotovo imajući u vidu da je i u ovoj godini pandemija značajno uticala i na privredne subjekte i na građane. Jedan od ciljeva projekta je povećati stepen reciklaže staklene ambalaže za 20%, a mi smo uspjeli povećati za 27%, što je izvrstan rezultat", kazala je 

Amela Hrbat direktorica Ekopaka, te naglasila da su u svim lokalnim zajednicama u kojima se provodi projekat zabilježili znatan rast prikupljanja staklene ambalaže.

Tako je u Općini Ilidža prikupljeno čak 115% više nego u 2020. godini, u Bihaću 77%, u Novom Travniku 4% i Konjicu 97%.

Projekat "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu" se sprovodi u okviru programa razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom (develoPPP), a finansiran je od strane njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), kao i prvog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini "Ekopak“, a pored Bosne i Hercegovine Projekat se implementira i u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti