Mišić: Najnižu platu u RS trebalo bi da ima do 1.000 ljudi, a ne 125.000 radnika

15.02.2022. 08:24 / Izvor: Akta.ba
najniža plata

Ranka Mišić kaže da bi najnižu platu od 590 KM u RS trebalo da ima do 1.000 ljudi, nekvalifikovanih radnika, početnika, koji nemaju ni jedne godine staža, a ne da imamo situaciju da u RS 125.000 radnika prima platu do 600 KM i to su zvanični podaci Poreske uprave RS.

U Banjaluci je završen prvi sastanak Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske sa nadležnim ministarstvima i kontrolnim organima Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, Ministarstva finansija RS, Poreske uprave RS, Republičke inspekcije rada i Upravne inspekcije Republike Srpske.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske je na sastanku ponovila da se šest godina radilo na Izmjenama i dopunama Zakona o radu, u kojem će pisati da se plate uređuju zakonom i Kolektivnim ugovorom.

"To znači da svi radnici koji rade kod poslodavca moraju imati iskazanu i uređenu platu kolektivnim ugovorom, koji predstavlja dogovor sindikata i poslodavca o pravima i obavezama radnika, i pravima i obavezama poslodavca. To je najpravičnije", kaže Ranka Mišić.

plate

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ocijenila je izuzetno značajnim što su kvalitetno sačinjene izmjene i dopune Zakona o radu, kao i Zakona o porezu na dohodak i Izmjene i dopune Zakona o doprinosima Republike Srpske, ali smatra neophodnim da se sačini Pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate i Obrazac platne liste, kako bi kontrolni organi imali ujednačenu praksu prilikom kontrole primjene ovih zakona.

"Sigurno je da postoje savjesni poslodavci, ali je od izuzetnog značaja da radnici znaju svoja prava i da budu sindikalno organizovani. Nakon donošenja podzakonskih akata za radnike koji utvrde nepravilnosti neće biti sudovanja, nego samo izvršenje obaveza, jer će platna lista imati sve elemente izvršne isprave. I do sada je u Zakonu o radu pominjala platna lista kao izvršna isprava, ali nažalost nije imala izvršne elemente i sud je nije prihvatao", rekla je Mišićeva.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS kažu da se pomenutim Izmjenama i dopuna ova tri zakona došlo do novog obračuna plate i načina na koji se ona propisuje. S obzirom da Kolektivnih ugovora u realnom sektoru nema, važno je izraditi Pravilnik o pisanom sadržaju obračuna plate. Pomoćnik ministra za rad RS Mira Vasić kaže da se mora jasno definisati da je osnovna plata cijena rada puta koeficijent, ali se mora znati i koja su to uvećanja plate. Sve to će tačno biti definisano i pomoći će kontrolnim organima, koji će lakše kontrolisati poslodavce i isplatu plata.

"Mi smo nadležni da u roku od 60 dana završimo sadržaj obračuna plate, iako smo uradili Pravilnik, zastali smo dok ne obavimo razgovore sa svima i čujemo sve prijedloge i mislimo da ćemo taj posao završiti do 22.februara. Radnici moraju znati svoja prava, jer naknade na platu i ostala primanja ne smiju biti njen dio", kaže Mira Vasić.

U Poreskoj upravi Republike Srpske podsjećaju da su nadležni za prijavljivanje i plaćanje poreza i doprinosa na plate, a zadnje izmjene zakona uticaće na bolju kontrolu od strane Poreske uprave RS.  Pomoćnik direktora Poreske uprave RS Persa Paić kaže da jedan od najvažnijih faktora jesu podzakonski akti Zakona o radu, koji treba da propišu i regulišu obračun plate, odnosno obračun svih ličnih primanja zaposlenih na način da se jasno propiše koja su prava radnika i da li su prava radnika na osnovu Zakona o radu i ostala primanja iz radnog odnosa iskazana u Ugovoru o radu, da li su na njih obračunati porezi i doprinosi i naravno plaćeni.

"Najvažniji akt biće Pravilnik o obračunu plate, koji treba da sadrži i Obrazac obračuna plate, kojim će se iskazati sva prava radnika i iznosi poreza i doprinosa", kaže Persa Paić.

plate


U Inspektoratu Republike Srpske kažu da će dati svoj doprinos u izradi Pravilnika, jer je cilj inspekcijskih organa da imaju što bolja zakonodavno-pravna rješenja.

"Računamo da će Pravilnik unaprijediti i olakšati našu poziciju i da lakše kontrolišemo primjenu Zakona o radu. Naš cilj je da naše inspekcijske kontrole usmjerimo na neodgovorne poslodavce, i uspjeli smo u prethodnoj godini da kontrole usmjerimo na one koji ne poštuju zakone", kaže Momčilo Đekanović, koordinator republičke inspekcije rada i zaštite na radu.

U Savezu sidnikata RS kažu da nisu zadovoljni dosadašnjim radom kontrolnih organa Republike Srpske i da neće dozvoliti da svako zakonsko rješenje koje se donese bude mrtvo slovo na papiru. Rezultati inspekcije sa terena potvrđuju da je Savez sindikata RS u pravu. Od kontrola koje je Inspektorat vršio, skoro polovina je neuredna i na štetu je radnika.

Ranka Mišić kaže da bi najnižu platu od 590 KM u RS trebalo da ima do 1.000 ljudi, nekvalifikovanih radnika, početnika, koji nemaju ni jedne godine staža, a ne da imamo situaciju da u RS 125.000 radnika prima platu do 600 KM i to su zvanični podaci Poreske uprave RS.

"Predsjedništvo Saveza sindikata RS vjeruje da su se konačno stvorili uslovi za potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, koji nemamo šest godina. Iako postoje dobri i savjesni poslodavci, koji sa sindikatom potpisuju Pojedinačne kolektivne ugovore, do Opšteg kolektivnog ugovora čeka nas težak put. Izmjene i dopune Zakona o radu su šansa da se sjedne i ispregovara Opšti kolektivni ugovor, koji se tripatitno donosi. Nema pranja od odgovornosti, jer svi moraju učestvovati u kreiranju Opšteg kolektivnog ugovora", zaključeno je nakon jučerašnjeg sastanka u Banjaluci.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti