Mjere podsticaja na povećanje plata dovele do trenda rasta plata u RS

17.02.2022. 11:33 / Izvor: Akta.ba
povećanje plata

Podsticaji na povećanje plate radnika imali su efekta s obzirom da je došlo do vidljivog trenda rasta plata posebno u oblasti prerađivačke industrije

U prostorijama Ministarstva privrede i preduzetništva održan je sastanak Radne grupe za izradu "Analize primjene Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske",  koju  osim predstavnika Ministarstva privrede i preduzetništva čine i predstavnici  Ministarstva finansija, Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, Poreske uprave Republike Srpske, Privredne komore Republike Srpske, Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, Saveza sindikata Republike Srpske, Konfederacije sindikata Republike Srpske i Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da su mjere podsticaja na povećanje plate radnika imale efekta  s obzirom da je došlo do vidljivog trenda rasta plata posebno u oblasti prerađivačke industrije kao i broja zaposlenih kod onih privrednih subjekata koji su bili korisnici podsticaja.

Tokom sastanka konstatovano je da će zajedničkim djelovanjem predstavnika poslovne zajednice i republičkih institucija biti nastavljena podrška privredi kroz dodjelu podsticaja za  povećanje plata radnika i tehnološki razvoj odnosno da će značajnije biti podržani projekti privrednih subjekata za nabavku mašina i opreme.

Ministarstvo privrede i preduzetništva kao obrađivač Zakona o podsticajima u privredi i glavni koordinator svih aktivnosti će u narednom periodu predložiti nove mjere koje će dovesti do poboljšanja postojećeg zakonskog rješenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti