Aerodrom Banja Luka ponovo u funkciji

03.03.2022. 07:59 / Izvor: BHRT
Aerodrom BL

Aerodrom Banja Luka je nakon mjesec i pol od zatvaranja ponovo u funkciji.

Aerodrom Banja Luka je nakon mjesec i pol od zatvaranja ponovo u funkciji. Od 15. januara, zbog sanacije betonskih manevarskih površina i poletno-sletne piste, svi letovi su bili otkazani. Rukovodstvo najavljuje nove avio-linije i očekuje duplo veći broj putnika nego prošle godine, kada ih je bilo 149 hiljada.

Na Aerodromu Banjaluka ponovo su aktivni letovi za Brisel, Beograd, Geteborg, Memingen, Beč, Frankfurt, Milano, Bergamo i Štokholm. Direktor Milan Račić najavljuje još novih avio linija. Dvije su izvjesne - za Ninberg i Egipat. Od aprila očekuje "bum" sa letovima.

"U sedmom mjesecu smo imali rekord 27.800 i u osmom mjesecu smo oborili i taj rekord. Ako pogledamo drugo polugodište i 149.000 putnika, realno je da bude 300.000 putnika", kazao je Milan Račić, direktor Aerodroma Banja Luka. 

Potvrda da je pista sanirana po standardima stiže iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine. Primjedbi nemaju. 

"Inspektori Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine u toku vanredne kontrole utvrdili su da je na Aerodromu Banjaluka izvršena sanacija manevarskih površina u skladu sa potrebnom dokumentacijom i na osnovu ranije izrečenih mjera utvrdili da nema prepreka za bezbjedno odvijanje saobraćaja", istakao je Aleksandar Lalović, glasnogovornik Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja procjenjuje da Aerodrom Banja Luka može imati i do 500.000 putnika godišnje, ukoliko se uradi kvalitetna promocija. Povećanje putnika iz inostranstva će svakako pospješiti razvoj turističkih potencijala, ali i hotelijerstva, ugostiteljstva i trgovine. Ističe da treba raditi na uspostavljanju jeftinih avio-linija sa manjim prtljagom, što je 
svakako interesantno mladima.

"To je aerodrom koji ima najmanje dana pod maglom od svih aereodroma u bivšoj Jugoslaviji. Kada se vidjelo da je pista tehnički takva da se može uzlijetati i slijetati sa zapadne i sjeverne strane, stručnjaci iz inostrastva su konstatovali da se radi o velikom potencijalu. U radijusu od 200 kilometara gravitira milion ljudi", naglasio je Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Ekonomisti su izračunali da prosječan putnik iz Zapadne Evrope pored karte potroši još 300 evra na druge sadržaje. Ukoliko se situacija na geopolitičkom planu normalizuje, može se očekivati da će Aerodrom Banja Luka ove godine imati rekordan broj putnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti