U RS na snagu stupio novi Zakon o fiskalizaciji

03.03.2022. 10:56 / Izvor: Akta.ba
fiskalizacija

U RS je danas na snagu stupio novi Zakon o fiskalizaciji koji bi trebao uspostaviti bolju kontrolu prometa robe i usluga.

U RS je danas na snagu stupio novi Zakon o fiskalizaciji koji bi trebao uspostaviti bolju kontrolu prometa robe i usluga.

"Prije svega očekujemo da neuporedivo napredniji i efikasniji sistem uspostavi bolju kontrolu prometa robe i usluga, čime ćemo suzbiti sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju i imati više novca u budžetu", rekla je Slobodanka Popović, pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem.

Naglašeno je da će kontrole poreskim inspektorima u novom sistemu biti jednostavnije i efikasnije, jer će se one dobrim dijelom moći obaviti i iz kancelarije, na osnovu sveobuhvatnih podataka koje će imati.

"Elektronski fiskalni uređaj sastoji se od procesora fiskalnih računa, bezbjednosnog elementa i elektronskog sistema za izdavanje računa. Poreska uprava odobrava upotrebu procesora fiskalnih računa i elektronskog sistema za izdavanje računa. Postupak odobravanja sprovodi se putem internet stranice Poreske uprave u Sistemu za upravljanje fiskalizacijom, a u skladu sa Tehničkim vodičem, koji donosi i objavljuje Poreska uprava", navedeno je u Zakonu o fiskalizaciji. 

FISKALIZACIA


Novim zakonom predviđen je obuhvat svih onih koji se bave prometom robe i usluga.

"Prema sadašnjim pokazateljima i planovima, ovaj sistem je moguće provesti kod svih obveznika, jer je on prilagodljiv i nema tehničkih mana, a ujedno je manje zahtjevan i jednostavniji za korišćenje. U postojećem sistemu imamo priličan broj izuzetih, od malih obveznika, taksi prevoznika, obrazovanja, poštanskog saobraćaja. Takođe, od fiskalizacije je oslobođena i veleprodaja koja nam je sad svakako u planu, jer je cilj registrovanje i praćenje kompletnog prometa", rekla je Popovićeva.


Razlika starog i novog sistema

Pojašnjeno je da će postojeći sistem funkcionisati tako što će se dnevno izdati računi smještaju u memoriju fiskalnog uređaja i iz te memorije se kreiraju dnevni izvještaji koji se šalju Poreskoj upravi, a obveznik je taj koji kontroliše slanje.

"Obveznik fiskalizacije dužan je da u momentu prometa svaki račun obradi posredstvom procesora fiskalnih računa i bezbjednosnog elementa kao i da Poreskoj upravi dostavlja podatke o izdatim fiskalnim računima putem stalne internet veze u realnom vremenu u trenutku prometa", piše u Zakonu. 

Na pitanje na koji način se podaci šalju u Poresku upravu, Popovićeva je rekla da postojeće kase šalju podatke preko GPS signala, a nove će ih slati preko interneta.

"Naravno, postavlja se pitanje šta kad nema interneta? Kase koje mi predlažemo u tehničkom smislu moći će raditi i bez interneta, zahvaljujući lokalnom procesoru. One su, zapravo, i softversko i hardversko rješenje. Dakle, u momentu skeniranja QR koda u Poresku upravu stiže podatak o prometu, što je najvažnije. Jedino što poreznicima neće stići, ukoliko je internet veza u prekidu, su podaci o artiklima, koji u tom slučaju stižu naknadno", istakla je pomoćnik ministra finansija za fiskalni sistem.


Da podsjetimo, Zakon je sproveden u suradnji sa Privrednom komorom, a Vlada RS će snositi troškove uvođenja novog sistema. 

"Smatrali smo da je ovaj put bolje da to bude naš trošak i da, na taj način, podržimo naše obveznike. Takođe, to ne posmatramo samo kao trošak, već kao investiciju koja će nam se vratiti kroz povećanje prihoda. Sigurna sam da ćemo sa novim modelom svi biti na dobitku", zaključila je Popovićeva.


E.S.


 


  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti