Objavljen Pravilnik o sadržaju pismenog obračuna plate u RS

07.03.2022. 10:06 / Izvor: Akta.ba
obračun plate

U Republici Srpskoj objavljen Pravilnik o sadržaju pismenog obračuna plate koji bi trebao doprinijeti većoj kontroli poslodavaca.

U Republici Srpskoj objavljen Pravilnik o sadržaju pismenog obračuna plate koji bi trebao doprinijeti većoj kontroli poslodavaca. 

"Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj pismenog obračuna plate, naknade plate i drugih primanja radnika", navedeno je u Članu 1. Pravilnika. 

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ocijenila je izuzetno značajnim što su kvalitetno sačinjene izmjene i dopune Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak, te izmjene i dopune Zakona o doprinosima Republike Srpske, ali je smatrala neophodnim da se sačini pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate i obrazac platne liste.

Mišićeva je navela da će, nakon što je sačinjen pravilnik o sadržaju pisanog obračuna plate i obrazac platne liste, kontrolni organi imati ujednačenu praksu prilikom kontrole primjene ovih zakona.

"Sigurno je da postoje savjesni poslodavci, ali je od izuzetnog značaja da radnici znaju svoja prava i da budu sindikalno organizovani. Nakon donošenja podzakonskih akata za radnike koji utvrde nepravilnosti neće biti sudovanja, nego samo izvršenje obaveza", rekla je Mišićeva.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić je kazala da radnici moraju znati svoja prava. 

"Radnici moraju znati svoja prava, jer naknade na platu ne smiju biti njen dio", naglasila je ona. 

Pomoćnik direktora Poreske uprave Republike Srpske Persa Paić i Momčilo Đekanović iz Poreske uprave smatraju da će izmjene ovih zakonskih rješenja i usvajanje podzakonskih akata kvalitetnije uticati na kontrolu poslodavaca.

E.S


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti