Federalna inspekcija će objaviti spisak kompanija koje su nezakonito ostvarile profit

10.03.2022. 15:11 / Izvor: Akta.ba
gorivo

Federalna uprava za inspekcijske poslove će morati objaviti imena pumpi, trgovačkih lanaca i kompanija koje su kršile odluku Vlade FBiH o visini marži i time nezakonito ostvarivali ekstra profit, saznaje Akta.ba.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će morati objaviti imena pumpi, trgovačkih lanaca i kompanija koje su kršile odluku Vlade FBiH o visini marži i time nezakonito ostvarivali ekstra profit, saznaje Akta.ba.

Nakon što smo poslali upit da nam se dostavi spisak pravnih subjekata kojima su pisani prekršaji, iz Federalne uprave nam je potvrđeno je u toku priprema spiska.

"Predstavnički dom PFBiH je utvrdio zaključak da spisak mora biti javan i toku je njegova priprema koji će im biti dostavljen i objavljen na sajtu", kazali su nam.

Naime, jučer je na prijedlog SDP BiH jednoglasno usvojen zaključak Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kojim se obavezuje Federalna uprava za inspekcijske poslove da javno objavljuje imena privrednih subjekata koji se ne pridržavaju odluka vlade o propisanim maržama za osnovne životne namirnice i naftne derivate.

Također javno će se objavljivati i visina propisanih novčanih kazni i drugih sankcija.

"Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužuje Federalnu upravu za inspekcijske poslove da sedmično saopštava javnosti informacije o inspekcijskim nadzorima koji će sadržavati podatke o imenima privrednih subjekata koji su kršili odluke Vlade FBiH u vezi sa propisanim maržama za životne namirnice i naftne derivate, kao i o visini izrečenih kazni prema Zakonu o kontroli cijena u FBiH. To se odnosi i na inspekcijske nadzore od 15.02.2022. do 09.03.2022. godine", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Podsjetimo, federalni inspektori vrše pojačane inspekcijske nadzore nad formiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u FBiH, s ciljem sprečavanja nezakonitog poskupljenja goriva.

Izvršena su 24 ciljana i 72 kontrolna inspekcijska nadzora, a 13 subjekata nadzora je zatečeno u prekršaju, što podrazumijeva izdavanje 29 prekršajnih naloga.

Također, kod jednog subjekta nadzora je zatečeno 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990 KM bez prateće dokumentacije, zbog čega je subjektu nadzora izrečena zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet. Korektivnim djelovanjem federalnih tržišnih inspektora, 10 subjekata nadzora je odmah izvršilo korekciju cijena, čime je spriječeno njihovo povećanje.

Prije toga su federalni inspektori su utvrdili i nepravilnosti u formiranju cijena i marži u FBiH. Kontrolisali su 13 privrednih subjekata, uglavnom velikih trgovinskih lanaca. Nepravilnosti pri formiranju cijena utvrđene su kod tri subjekta nadzora, te će za prekšaje pravnom licu i odgovornom licu u pravnom licu biti izdato šest prekršajnih naloga.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti