Dok građani sve teže žive, nadležni poručuju – kupujte manje

17.03.2022. 08:02 / Izvor: N1
Kupovina

Građani u Bosni i Hercegovini žive sve teže. Dok plate ostaju iste, cijene rastu, a nadležni poručuju - kupujte manje.

Građani u Bosni i Hercegovini žive sve teže. Dok plate ostaju iste, cijene rastu, a nadležni poručuju - kupujte manje.

Život na kredit. Život bez putovanja, kvalitetnih obroka. Uz stalno računanje da li će novca biti dovoljno do nove plate. To je svakodnevnica bh građana. A plate? One su uglavnom male. 65% radnika u BiH ima primanja manja od 800 KM.

"Kupuju manje količine, nekvalitetnije proizvode jer su jeftiniji i tako sebe i članove svojih porodica uskraćuju i za zdravu hranu i za unošenje neophodnih minerala, vitamina za normalan život. Građani preživljavaju i sada se zadužuju i kod banaka, mikrokreditnih organizacija", kazala je Lejla Čaušević, Savez samostalnih sindikata .

Život je posebno težak u vrijeme rasta cijena. Naročito penzionerima sa minimalnom penzijom.

Teško je i penzionerki Fatimi. Iako prima nešto veću penziju trenutne cijene su, smatra, nepodnošljive. Nije joj jasno kako preživi četveročlana porodica. Prosječna plata sada ne može pokriti ni polovinu potrošačke korpe.

"Četiri jabuke dvije i po marke evo ovdje u prodavnici. A šta su dvije jabuke? Ja recimo volim da jedem ribu, riba ako hoćete kvalitetniju uzeti puno košta. Meso koje oni samelju bolje je nepojesti. Brinem se za mlađe generacije kako će za 20 godina, neće imunitet steći biće bolesni", kazala je.

No, nije svima loše u vrijeme krize. Brojni trgovci kao i vlasnici benzinskih pumpi iskorištavaju situaciju. Krši se Uredba o maržama. U više od 50% inspekcijskih nadzora utvrđene nepravilnosti. Inspekcija Republike Srpske izdala preko 130 prekršajnih naloga u vrijednosti od skoro milion KM.

"Od početka godine do sredine marta izvršeno je 437 inspekcijskih nadzora, izdato 258 prekršajnih postupaka je pokrenuto što podrazumijeva isto toliko i prekršajnih naloga, a finansijski teret je skoro 250 hiljada KM", kazala je Merima Tanović, Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Građani ipak misle da kontrole moraju biti češće. Od nadležnih se očekuje puno više. Aktiviranje sistema robnih rezervi jedna je od mjera.

"Uvoz, osiguranje uvoza također je jedan od prioriteta da osigurate uvozne alternative posebno za faktore proizvodnje za naše kompanije… i treća stvar je ukidanje privremeno ili stalno određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta", smatra Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Sa druge strane od nadležnih čujemo samo poruku: kupujte manje. Dok oni zarađuju – puno više.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti