Kina nastavlja investirati u energetski sektor BiH

22.03.2022. 08:36 / Izvor: Akta.ba
kineske investicije

Na sastanku su najavljena i nova kineska ulaganja, posebno u oblasti energetike, uz korištenje obnovljivih izvora.

Članovi Grupe prijateljstva za Aziju Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović, Nikola Lovrinović, Aida Baručija, Mirjana Marinković - Lepić, Mirko Šarović i Branislav Borenović razgovarali su jučer u Sarajevu s ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o mogućnostima unapređenja saradnje između dvije prijateljske zemlje na nivou državnih parlamenata, kao i u oblasti ekonomije i investicionih ulaganja.

Tokom susreta zajednički je konstatirano da postoji mnogo prostora za jačanje međusobne komunikacije i saradnje dva parlamenta. Razmijenjeni su i pozivi za posjete zvaničnika PSBiH i Svekineskog narodnog kongresa, što su obje strane, kada to dozvole epidemiološki uslovi, sa zadovoljstvom prihvatile.

Članovi Grupe prijateljstva za Aziju zahvalili su se ambasadoru NR Kine na kineskoj pomoći i donacijama u vrijeme izbijanja pandemije virusa korona, te naglasili da za BiH i njen državni Parlament predstavlja poseban izazov unapređivati saradnju s najmnogoljudnijom zemljom i najbrže rastućom ekonomijom na svijetu.

Razmijenjene su informacije o načinu funkcioniranja najviših zakonodavnih institucija u Kini i BiH, kao i informacije o tome kako Kina usklađuje funkcioniranje zakonodavne i izvršne vlasti u uslovima čestih i drastičnih promjena uslova ekonomskog poslovanja i tržišnih kretanja u svijetu.

Na sastanku su najavljena i nova kineska ulaganja, posebno u oblasti energetike, uz korištenje obnovljivih izvora. Takođe je bilo riječi i o mogućem nastavku realizacije projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i o novim kineskim investicijama u oblasti infrastrukture. S tim u vezi, kineska strana izrazila je spremnost da, kroz susrete privrednika i učešće vodećih kineskih kompanija na sajamskim manifestacijama u BiH, dodatno unaprijedi privrednu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom.

Naglašavajući kako Kinu smatraju važnim prijateljem i partnerom BiH, članovi Grupe prijateljstva za Aziju ocijenili su veoma korisnim ovakve sastanke i kontakte s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa i interparlamentarne saradnje između BiH i Kine - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti