Protest radnika BHRT-a zbog loše finansijske situacije

28.03.2022. 12:34 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Tačno u podne nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine počeo je protest Samostalnih sindikata radnika BHRT-a u prostorijama RTV doma.

Danas je nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine u 12h počeo protest Samostalnih sindikata radnika BHRT-a u prostorijama RTV doma.

Zbog blokiranih računa Radio-televiziji Bosne i Hercegovine prijeti obustava rada.

BHRT duguje Poreznoj upravi 19 miliona maraka, a RTRS duguje BHRT-u 63 miliona od prikupljene takse na području RS, koju ne uplaćuje od 2017. godine.

To je razlog zbog kojeg BHRT ne može ispoštovati sve obaveze, uključujući i Poreznu upravu Federacije BiH.

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uvrstili su na današnji dnevni red, prijedlog Sanele Prašović Gadžo i Irfana Čengića Rezoluciju o javnom interesu funkcioniranja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine - BHRT-a.

Za su bila 62 zastupnika, jedan protiv i 12 suzdržanih.

Damir Smital, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u kazao je kako su danas ponovo na istom mjestu iz istog razloga kao i prije tri mjeseca i da su radnici u katastrofalnoj situaciji.

"Naša država BiH je osuđena na nesposobne političare kojima su najbitnije njihove fotelje. Neću se obraćati onim politikama koje javno pozivaju na gašenje BHRT-a i miniranje zgrade RTV Doma, nam svrhe. To bi isto bilo da Ukrajinci traže pomoć od Rusije. Neću se obraćati ni lažnim promicateljima evropskih vrijednosti koji javno u PSBiH pozivaju građane da krše zakon i ne plaćaju RTV saksu. Njihovo licemjerje je još veće. Danas se obraćam onima kojima u puna usta BiH, dali sve za BiH i rade samo za BiH. Dame i gospodo, je li vas stid što propada javni servis BHT? Što tri godine mandata niste prostom mrdnuli da se riješi problem finansiranja BHRT-a? Nama ne trebaju obećanja, ublehe i šuplje priče. Radnicima BHRT-a i Javnom servisu potrebni su hitni i konkretni koraci", rekao je Smital.

Iznio je zahtjeve, a to su: hitna deblokada računa BHRT-a, izmjena Zakona o izvršnom postupku za RTV taksu i izmjena Zakona o RTV sistemu kako, ističe, ne bi krali jedni od drugih.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti