Helić: Spremni smo eliminisati korupciju i pokazati otvorenost Gračanice

28.03.2022. 14:42 / Izvor: Akta.ba
gračanica

Grad Gračanica je danas bio mjesto susreta građana i gradskih vlasti u svrhu promocije mehanizama prijavljivanja korupcije na lokalnom nivou.

Grad Gračanica je danas bio mjesto susreta građana i gradskih vlasti u svrhu promocije mehanizama prijavljivanja korupcije na lokalnom nivou. Riječ je o aktivnostima projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, koji je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u implementaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

"Imali smo mnogo projekata s UNDP-om, kojima korak po korak razvijamo našu zajednicu i pokazujemo spremnost da Grad Gračanicu učinimo otvorenom sredinom i prepoznatljivom po transparentnosti u radu. Zajedno radimo na jačanju integriteta i osnaživanja kapaciteta lokalnih vlasti", kazao je gradonačelnik Nusret Helić.

Dodao je da su danas sa građanima Gračanice da promoviraju uputstvo o prijavi korupcije, te ukažu koji su putevi prijavljivanja svih nepravilnosti.

"Uskoro ćemo završiti Plan integriteta, želimo da ovo o čemu se najviše priča, kada je u pitanju korupcija, a to su izazovi na lokalnoj razini, budemo grad koji će spriječiti korupciju u javnom sektoru", naveo je Helić.

Sa gradonačelnikom su danas na glavnom trgu bili mladi volonteri i zaposlenici Gradske uprave. Poručuju da je važno da se o izazovima korupcije u zajednici priča i da se građani ohrabre da prijave svoje sumnje u nezakonite radnje.

"Saradnja sa UNDP-om pokazuje da je Grad Gračanica prepoznat kao jedan od 12 partnerskih jedinica lokalne samouprave. Izradili smo uputstvo za prijavu korupcije, radimo na Planu integriteta, stvaramo okvir koji će nam sutra omogućiti da sami za sebe imamo mapu puta kako da ostvarimo napredak za naš grad u ovoj oblasti", dodao je gradonačelnik Helić.

Projekt "Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru" omogućio je jedinicama lokalne samouprave da promoviraju postojeće i razviju nove mehanizme u borbi protiv korupcije, na čemu su sarađivali sa UNDP-om i timom Transparency International – saopćeno je iz PR službe Grada Gračanice. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti