Ozelenjavanje industrije sa aspekta korištenja alternativnih goriva

04.04.2022. 11:10 / Izvor: Akta.ba
alternativna goriva

Uprkos napretku u oblasti upravljanja otpadom BiH se ipak suočava sa raznim poteškoćama koje se prvenstveno odnose na visoke operativne troškove, nedostatak finansijskih sredstava za neophodne investicije kao i nizak stepen pokrića prikupljenog otpada.

Uprkos napretku u oblasti upravljanja otpadom BiH se ipak suočava sa raznim poteškoćama koje se prvenstveno odnose na visoke operativne troškove, nedostatak finansijskih sredstava za neophodne investicije kao i nizak stepen pokrića prikupljenog otpada. Ponovo se dolazi do potrebe kreiranja funkcionalnog ambijenta i unapređenja sistema upravljanja i zbrinjavanja otpada, što znači da su prije svega potrebni novi i funkcionalni zakoni. Sve navedeno je rješivo ali se nažalost stiče utisak kao da nema volje ili se preferira biti zatrpan otpadom umjesto da prepoznamo njegov potencijal.

Očito je da će pritisak na industriju biti velik, a iz kompanije Lukavac Cement su poručili da su pioniri u korištenju alternativnih goriva, ali da taj proces nije bio nimalo lak. 

 

"Mi smo pioniri u korištenju alternativnih goriva u BiH, evo već 10 godina radimo na tim procesima i put nije bio lak. Mi smo u još dvije investicione faze morali uložiti dodatnih 10 miliona eura da bismo uopšte mogli koristiti alternativna goriva", rekao je Nedim Pašić iz kompanije Lukavac Cement. 

cementara lukavc

Pašić je kazao da su oni kao cementna industrija i u području reciklaže, ali i u području ponovnog korištenja energije. 

"Mi koristimo goriva od prve do treće klase, i u našem procesu smo nažalost smanjivali korištenje goriva koja su proizvedena u BiH. Koristimo 50 posto energije iz alternativnih goriva i nažalost nekih 95 posto su u pitanju goriva koja dobijemo iz uvoza, iz Slovenije, Hrvatske, Italije i Austrije. Cilj nam je i bili bismo najsretniji da imamo goriva proizvedena u BiH, ali koja ispunjavaju visoke zahtjeve za kvalitetu", pojasnio je. 

Naglasili su da su uložili znatna sredstva da se osposobi korištenje alternativnih goriva, ali ono što je njihov problem jeste što alternativna goriva proizvedena na domaćem tržištu BiH nisu zadovoljavajućeg kvaliteta. 

"Mi moramo imati stabilan unos energije u proces i stabilnu kvalitetu, to je naš osnovni fokus", poručio je Pašić. 


Revolucija cementne industrije

Izudin Neimarlija iz tvornice cementa Kakanj je kazao da će cementna industrija doživjeti potpunu revoluciju. 

"Cementna industrija je specifična, 2/3 emisija Co2 dolazi iz samog procesa iz materijala, 1/3 iz korištenja goriva", pojasnio je on, dodajući da se goriva dobivaju iz dvije vrste otpada: industrijski otpad i komunalni otpad.

cementara kakanj

Neimarlija je naglasio da bi institucije trebale pojačati kontrolu odlaganja industrijskog otpada u BiH.

"Da biste se riješili industrijskog otpada morali biste platiti nekome kome se isplati da ga uzme i preradi, isto je i sa komunalnim otpadom. Država mora urediti ovaj način, a to znači veće cijene krajnjim korisnicima domaćinstva, da bi došli oni koji su zainteresirani da ulažu i da prerađuju taj otpad, odnosno isporučuju ga potencijalnim korisnicima", rekao je. 

On je kazao da dekarbonizacija cementne industrije ne leži samo na korištenju alternativnih goriva, da su potrebne sirovine koje će biti CO2 neutralne, i da je to ono što radi cementara Kakanj. 

"U cementari Kakanj prisutan je nivo od 10 do 15% korištenja alternativnih goriva, da bi se taj nivo povećao potrebno je napraviti veća ulaganja", pojasnio je Neimarlija, dodajući da misli da su oni u situaciji da sa postojećom ekologijom bez prevelikih ulaganja ovaj nivo podignu do 20%, 25% maksimalno, te da su poslije toga potrebna ulaganja. 


E.S. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti