Privreda kao temelj jedne zajednice: Pokrenuta ideja "Poslovnog inkubatora" u Krajini

05.04.2022. 10:40 / Izvor: Akta.ba
poslovni inkubator

Udruženje poduzetnika i Općina Velika Kladuša najavili su saradnju i pokrenuli ideju za realizacijom projekta pod nazivom "Poslovni inkubator", koji bi prvenstveno trebao da donese veći broj novih radnih mjesta u ovoj lokalnoj zajednici.

Udruženje poduzetnika i Općina Velika Kladuša najavili su saradnju i pokrenuli ideju za realizacijom projekta pod nazivom "Poslovni inkubator", koji bi prvenstveno trebao da donese veći broj novih radnih mjesta u ovoj lokalnoj zajednici, koja je već godinama unazad izložena odlaskom mladih u inostranstvo. 

"Ideja za pokretanje i realizaciju ovog projekta javila se nešto ranije. Međutim, Udruženje je 
prvobitno radilo na projektima uspostave informatičkog i robotičkog kabineta, čiji je cilj unaprijediti znanja članica, građana, mladih i djece iz ovih oblasti pružanjem inovativnih i kvalitetnih edukacija", rekao je za portal Akta predsjednik Udruženja poduzetnika Boris Horvat.

Naglasio je da projekt "Poslovnog inkubatora" predstavlja jedan veliki poduhvat za njihovu lokalnu zajednicu.

"Potrebno je da međusobnim djelovanjem opremimo prostor u kojem će mladi ljudi 
sa idejama i talentom, a nedostatkom sredstava imati mogućnost i priliku da pokrenu svoj početni biznis uz podršku i mentorstvo, te na taj način budu na korak bliže ka ostvarenju životnih ciljeva na ovom prostoru, bez da to moraju tražiti u inostranstvu", pojasnio je.

JAČANJE PRIVREDE

Horvat je kazao da je ovo jedan od načina jačanja privrede, kao i privlačenje novih investicija. 

"Dugoročno gledano na ovakav način bismo jačali našu privredu, njenu konkurentnost na opštem tržištu, privlačili investicije otvaranjem novih privrednih subjekata, povećanjem broja zaposlenih i poboljšanjem kvaliteta života mladih ljudi. Moramo imati na umu da je privreda temelj jedne zajednice i da bez privrede, privređivanja, razvoj ne postoji", naglasio je. 

Svi njihovi dosadašnji projekti uglavnom su okrenuti ka razvoju i jačanju poduzetništva kroz edukacije koje doprinose poboljšanju kompetencija, znanja i vještina njihovih korisnika.
Također, na lokalnom nivou dolazilo je i do podrške projektima mladih, koji su za cilj imali registraciju novih biznisa, pri čemu poziv sličnog karaktera ponovno očekuju u skorijem periodu.

"Kada je riječ o "Poslovnom inkubatoru" nalazimo se tek u početnim fazama dogovora oko saradnje i razrade ideje, tako da je o konačnoj realizaciji još uvijek rano govoriti, jer potrebno je uložiti puno napora, dobre volje i zajedništva, da bi ova priča bila pretočena u konkretno, vidljivo djelo, a kamoli zaživjela", napomenuo je. 

Trenutno stanje u ovoj lokalnoj zajednici kada se govori o poduzetništvu i pokretanju novih biznisa kako navodi Horvat i nije bas najsjajnije.  

"Osjetne su posljedice pandemije, ekonomske krize koja nam donosi sve veća poskupljenja i namete. Stoga, sve ovo rezultira stagnacijom i povećanjem straha od rizika i potencijalnih gubitaka koje ti rizici nose sa sobom. Apsolutno da postoji interes mladih. No, i mladi su oprezni, jer se suočavaju sa nepoznanicama i nedoumicama koje biznis nosi sa sobom, a da ne govorimo o svim obavezama koje su im nametnute od samog početka ulaska u poslovni svijet, kojih nažalost nisu ni početnici pošteđeni. Nadamo se da će nadležni uzimajući u obzir sve faktore koji utiču na stanje u privredi imati razumijevanja i olakšati mladima ulazak u biznis, poštediti ih nameta, obaveza, dugotrajne procedure i velikih troškova registracije firmi, te im pružiti i takav vid podrške", rekao je. 


E.S. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti