Povrat inostranog PDV-a umanjuje troškove za 20 posto, rok za zahtjev kraj juna naredne godine

11.04.2022. 08:23 / Izvor: Akta.ba
porez

U većini zemalja zahtjevi za refundaciju za tekuću godinu se podnose do kraja juna naredne godine.

Preduzeće IMO JUNIOR d.o.o., specijalizovano za usluge refundacije (povrata) inostranog PDV-a pravnim licima (kompanijama) koje su registrovane u BiH, podsjeća da se u većini zemalja zahtjevi za refundaciju za tekuću godinu se podnose do kraja juna naredne godine. 

"To znači da je zahtjev za refundaciju PDV-a plaćenog tokom kalendarske 2021. godine moguće podnijeti najkasnije do 30. juna 2022. godine. Napominjemo da naknadu za našu uslugu naplaćujemo tek nakon izvršenja refundacije", saopćeno je.

Najčešće usluge za koje se vrši povrat inostranog PDV-a su seminari i simpozijumi; troškovi raznih kotizacija; troškovi hotelskog smještaja; sajamski troškovi; troškovi putarine i goriva u međunarodnom transportu robe i putnika; troškovi dorade i obrade proizvoda; iznajmljivanje automobila, konsultantske usluge, reklama i propaganda  itd.

"Naš najveći kvalitet jeste mreža naših kancelarija u regionu, Evropi, Americi. Zahvaljujući tako razgranatoj mreži kancelarija, IMO JUNIOR uspješno, profesionalno i blagovremeno obavlja refundaciju PDV-a za svoje klijente. Naši klijenti su poznate i priznate kompanije na tržištu Bosne i Hercegovine", poručuju iz IMO JUNIOR-a,

Za sada je refundacija (povrat) bh. kompanije moguć iz Austrije, Belgije, Crne Gore, Danske, Finske, Francuske, Irske, Luksemburga, Malte, Monaka, Holandije, S. Makedonije, Njemačke, Norveške, Srbije, Švedske i Velike Britanije.

Povratom inostranog PDV-a moguće su uštede ino troškova za čitavih 20%, pošto najveći broj država ima stope PDV-a od 20% do 27%.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti