Farmeri ne pristaju na skromne ponude mljekara - aprilske fakture po novoj cijeni

15.04.2022. 09:46 / Izvor: Agroklub
Mlijeko

Trenutna, prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka je oko 0,60 KM/l. Farmeri kažu da sa zaradom ne mogu pokriti ni troškove hrane za stoku. Sve više ih razmišlja i o gašenju farmi

Trenutna, prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka je oko 0,60 KM/l. Farmeri kažu da sa zaradom ne mogu pokriti ni troškove hrane za stoku. Sve više ih razmišlja i o gašenju farmi

Proizvođači mlijeka koji su pokrenuli inicijativu da se otkupna cijena od 1. aprila povisi na 0,95 KM po litru poručuju da od svog zahtjeva ne odustaju uprkos šutnji mljekara. Naime, Udruženje poljoprivrednih proizvođača RS je u martu obavijestilo sve prerađivače o novoj cijeni, a odgovor su dobili samo od Mlijekoprodukta.

Ova mljekara iz Kozarske Dubice u svom dopisu je navela kako su svjesni kompleksnosti trenutne situacije i da je ona dugoročno neodrživa. Naglašavaju kako je pored rasta cijene stočne hrane, repromaterijala i goriva, došlo i do značajnog poskupljenja troškova prerade mlijeka.

"U ovom momentu možemo da potvrdimo korekciju otkupne cijene mlijeka od 1. aprila za 0,04 KM/l. Princip da svi proizvođači imaju identičnu cijenu nije moguć zbog važeće regulative i razlike u kvalitetu i količinama proizvedenog sirovog mlijeka", navode iz Mlijekoprodukta, dodavši kako bi se povećanje koje su oni naveli računalo kao količinski dodatak na proizvedeno mlijeko za sve proizvođače.

Nema odustajanja

Poručuju i kako se nadaju razumijevanju jer "ultimativno, jednostrano i jednokratno" povećanje cijena sirovog mlijeka, u iznosu koji su u svojoj inicijativi naveli proizvođači, smatraju "realno neizvodivim". Mlijekoprodukt je, dodaju, idalje strateški opredijeljen za otkup na domaćem tržištu.

Predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, Dragan Janjić, zahvalio je ovoj mljekari što se, za razliku od drugih, nije oglušila na njihovo obavještenje, navodeći kako proizvođači neće odustati od svoje inicijative.

"Fakturisat ćemo po cijeni koju smo naveli. Mi ćemo dostaviti šemu našim članovima kako da obračunaju mlijeko na kraju mjeseca, mliječnu mast, protein i ostalo, poslije 20. aprila, kada se završe uzorci", rekao je Janjić, istakavši kako se nažalost malo proizvođača iz Federacije BiH oglasilo.

Problem knjiženja

Mljekare, dodaje, ne mogu ignorirati fakturu PDV-a, a rok za njeno plaćanje je do desetog narednog mjeseca: "Oni sada prave jedino sebi problem, što nisu odmah digli cijenu, ali mislim da u prerađivačkom sektoru nema jedinstva. Oni se ne mogu između sebe dogovoriti da podignu cijene koliki su njihovi troškovi. Kada dođe 10. maj imat će problem knjiženja."

Podsjetimo, direktor mljekare "Pađeni", Nenad Vukoje, je za Agroklub prije dvije sedmice rekao kako neće moći ispoštovati zahtjev farmera navodeći da se povećanje po ugovorima mora najaviti minimalno 30 dana ranije, "znači tek od prvog maja bi se mogle primjenjivati u prodaji".

Farma "Pađan" pred gašenjem

Trenutna, prosječna otkupna cijena sirovog mlijeka je oko 0,60 KM/l. Farmeri kažu da sa zaradom ne mogu pokriti ni troškove hrane za stoku, s obzirom na drastična poskupljenja. Sve više ih razmišlja i o gašenju farmi, a stočni fond već uveliko smanjuju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti