Protest protiv nelegalnog rada tvornice vapna u Kreševu

18.04.2022. 13:47 / Izvor: BHRT
Protest

Predstavnici "Kreševskog građanskog pokreta" protestuju protiv nelegalnog rada Tvornice vapna u Kreševu.

Predstavnici "Kreševskog građanskog pokreta" protestuju protiv nelegalnog rada Tvornice vapna u Kreševu.

Tvornica vapna u Kreševu godinama radi bez potrebnih dozvola, a u februaru 2022. godine je istekla okolinska dozvola za ovu Tvornicu, ali bez obzira na to, Tvornica nastavlja sa svakodnevnim radom i kršenjem zakona, a nadležne institucije ne reaguju.

Građani Kreševa su istakli sve nepravilnosti koje su uočili u ovom slučaju, počev od toga da firma BFS d.o.o. nije ispoštovala zakonski okvir od 90 dana za podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za rad Tvornice vapne, kao i da Federalno ministarstvo okoliša i turizma još uvijek nije građanima dostavilo obavijest koju je Ministarstvo trebalo uputiti nadležnom inspektoratu s obzirom na to da investitor nije podnio Zahtjev za obnovu okolinske dozvolu u zakonski propisanom roku. Još jedna od uočenih nepravilnosti jeste da na javnom uvidu nije bila priložena sva zakonom propisana dokumentacija.

Osim toga, navode kako Tvornica vapna proizvodi krečnjak dopremljen iz kamenoloma u vlasništvu iste firme, koju je inspekcija zatvorila, Rješenjem od  31.1.2019. o zabrani obavljanja rudarskih radova. Aktivisti su podsjetili da se unatoč ovoj zabrani, i zabrani vodnog inspektora, radovi i dalje odvijaju neometano i to, najčešće u noćnim satima. Naglašeno je da je Tvornice vapna kršila ne samo mjere iz prethodne okolinske dozvole, koje bi trebale zaštiti okoliš, već se ugrožava i lokalno stanovništvo i genski fond tog područja, te da je i Federalni vodni inspektor u septembru 2021. godine izrekao rješenje kojim se zabranjuje upotreba objekta i pogona koji se koriste u svrhu prerade mineralnih sirovina krečnjaka i dolomita. Iz tih objekata se, kako navode, vrši ispuštanje tehnološki otpadne vode i koristi se bez vodne dozvole sa lokacije "Rastovice i Krčevine". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti