EBRD planira kreditnu liniju za proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini

20.04.2022. 13:57 / Izvor: Fena
EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira uvesti kreditnu liniju za proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini, koja će biti usmjerena na mala i srednja preduzeća.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira uvesti kreditnu liniju za proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini, koja će biti usmjerena na mala i srednja preduzeća.

Istaknuto je to danas u Sarajevu u povodu predstavljanja Izvještaja o tranziciji 2021-2022., pod nazivom „Digitalizacija, nadogradnja sistema: isplativost“, u čijem su fokusu aktuelna strategija EBRD-a, ključni programi i projekti, te infrastruktura koju je neophodno kreirati u toj oblasti.

Kako je Feni kazala direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl, u fokusu najnovijeg izvještaja jesu digitalizacija i različiti aspekti koje taj proces podrazumijeva.

Istaknula je kako mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini mogu imati značajnu korist od procesa digitalizacije, posebno, ukoliko su izvozno orijentirana.

"Ono što je važno napomenuti jeste da vlasti moraju poduzeti određene korake kako bi se unaprijedilo pružanje usluga u smislu e-vlade, uključujući i digitalnu infrastrukturu", potcrtala je Naessl.

Dodala je kako je sve to u funkciji osiguranja ambijenta u kojem bi bh. kompanije bile konkurentnije, “ali i kako bi opća populacija osjetila konkretnu korist”.

Naessl smatra kako je digitalizacija vladi/ama omogućava osiguranje višeg nivoa efikasnosti uz, istovremeno, ostvarivanje značajnih ušteda.

Na značaj procesa digitalizacije ukazala je i Michelle Brock, jedna od autorica prezentiranog izvještaja, navodeći kako je njegov sadržaj orijentiran na aktuelno stanje/presjek u tom pogledu.

"Ono što smo prvenstveno posmatrali jesu tzv. pokretači digitalizacije, odnosno preduvjeti koji moraju biti ispunjeni za taj proces, te presjek stanja u tom pogledu", kazala je Brock.

Ocijenila je kako u tom kontekstu Bosna i Hercegovina zaostaje za drugim zemljama zapadnog Balkana, iako je ostvarila napredak u poređenju s 2015. godinom.

U osvrtu na konkretnu situaciju u BiH, Brock ističe kako su propisi/regulativa i IKT-vještine (informacijsko-komunikacijske tehnologije), ključni pokretači procesa digitalizacije.

Neophodno je, kako nadalje navodi, osigurati okruženje koje će omogućiti da u zemlji ostanu mladi ljudi koji posjeduju IKT-vještine i na taj način smanjili, odnosno zaustavili “odljev mozgova”.

Izvještaji EBRD-a o tranziciji su jedan od instrumenata za iznalaženje odgovora na izazove održivog rasta i razvoja, te povećanje nivoa produktivnosti i konkurentnosti na tržištu, te eliminiranje negativnih ekonomskih trendova, uključujući kreiranje odgovarajuće infrastrukture i ambijenta za provedbu strukturnih reformi i osiguranje makroekonomske stabilnosti.

Kako je rečeno, EBRD na taj način nastoji pružiti podršku oporavku Bosne i Hercegovine i rješavanju preostalih tranzicijskih izazova u skladu sa reformskim naporima, a s fokusom na jačanje konkurentnosti i digitalne spremnosti privatnog sektora, stimuliranje inkluzije i unapređenje vještina, te promoviranje zelenih i održivih modela rasta.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti