Đubrivo stiglo u posljednji čas

06.05.2022. 08:36 / Izvor: Glas Srpske
Đubrivo

Prvi kontingent mineralnog đubriva stigao je jučer u Gradišku iz Turske, što će uz niže cijene ublažiti muke poljoprivrednika koji su se uz skupu sjetvu ove sezone suočili i sa nestašicom repromaterijala.

Prvi kontingent mineralnog đubriva stigao je jučer u Gradišku iz Turske, što će uz niže cijene ublažiti muke poljoprivrednika koji su se uz skupu sjetvu ove sezone suočili i sa nestašicom repromaterijala.

Ratari koji su kao ozeblo sunce očekivali da đubrivo stigne kažu da je stiglo u posljednji čas, ali da je bolje i sada nego nikad.

"Željno očekivane količine mineralnog đubriva iz Turske stigle su i svakako da će poljoprivrednici to da iskoriste. Potrebno je što prije obezbijediti dodatne količine da se na vrijeme skladište i pripreme za drugu prihranu pšenice, ali i jarih usjeva, prije svega kukuruza, soje i suncokreta", kazao je predsjednik Saveza  udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Rekao je kako je očekivano da cijena bude povoljnija nego trenutna ponuda na tržištu jer su nabavne cijene u Turskoj niže.

"Nadamo se da će se ispoštovati zahtjevi poljoprivrednika da se ograniče trgovačke marže na osam odsto. To bi mnogo pomoglo kada imamo visoke uslove mineralnih đubriva, a cijena goriva svakodnevno raste. Proljetna sjetva je skuplja i do 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Marinković za “Glas Srpske”.

Proizvođač iz gradiškog sela Mašići Duško Banjac kaže da je mineralno đubrivo i te­ kako dobrodošlo.

"Nije kasno za azotna đubriva, za ostalo jeste. Brdski krajevi još nisu posijali kukuruz tako da će i njima dobro doći. U svakom slučaju ovo je za svaku pohvalu. Teško je stanje, kiša je neophodna, povrće već uveliko navodnjavamo. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS radi dobar posao jer na vrijeme isplaćuju podsticajne mjere", rekao je Banjac.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je za “Glas” da je cijena đubriva najveći problem. 

"Za kukuruz nije kasno, za ostalo jeste. Mljekari su pred zatvaranjem, cijena od 70 feninga po litru koliko je sada nije dovoljna ni za nulu. Da bi se pokrili troškovi proizvodnje mora biti minimum 95 feninga", rekao  je Usorac.

Isporuci prvog kontingenta prisustvovao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji je rekao da je to rezultat kontakta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa turskim predsjednikom Erdoganom na nedavnom samitu u Antaliji. Dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS adekvatno reagovalo po ovom pitanju.

"Resorno ministarstvo je na zahtjev Vlade Repuiblike Srpske izvršilo sve pripremne aktivnosti da bi se spoljnotrgovinski promet mogao odvijati u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom", rekao je on.

Predstavnik kompanije “Golić trade” Aleksandar Golić kazao je da su iz Turske stigle prve količine od 3.000 tona mineralnog đubriva KAN za prihranu biljaka.

"Cijene ovog đubriva biće niže od aktuelnih tržišnih cijena za 15 do 20 odsto", rekao je Golić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti