U Federaciji BiH pokrenute aktivnosti u cilju sufinansiranja nabavke električnih vozila

08.05.2022. 12:43 / Izvor: Fena
fbih

U Federaciji BiH se provode aktivnosti kako bi se u konačnici osiguralo sufinansiranje nabavke električnih vozila.

U Federaciji BiH se provode aktivnosti kako bi se u konačnici osiguralo sufinansiranje nabavke električnih vozila.

Za to je potrebno uspostaviti regulatorni okvir koji uključuje odgovarajuće poticaje za kupovinu električnih vozila i gradnju mreže punionica kao neophodne infrastrukture.

U tom cilju Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izradilo Informaciju za Vladu FBiH o pitanju elektromobilnosti i mogućnostima uvođenja stimulativnih mehanizama u ovoj oblasti.

Temeljem informacije Vlada je zaključila da zaduži Fond za zaštitu okoliša FBiH da intenzivira aktivnosti kroz planiranje i finansiranje infrastrukture za punjenje vozila na teritoriji Federacije BiH, te da razmotri mogućnost sufinansiranja nabavke električnih vozila.

"Od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH u proteklom periodu finansirane su aktivnosti na uspostavi infrastrukture, punionica za vozila", potvrdio je u razgovoru za Fenu pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma Mehmed Cero.

Kroz aktivnosti Fonda za zaštitu okoliša FBiH mogle bi se provesti stimulativne mjere i poticaji kod kupovine električnih i hibridnih vozila u Federaciji.

"U tom cilju potrebno je zakonski urediti tj. stvoriti osnovu da Vlada FBiH detaljno reguliše subvencione mehanizme i način njihove realizacije kroz funkcionisanje Fonda za zaštitu okoliša FBiH. U Federaciji je potrebno donijeti novi zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost kojim bi se između ostalog regulisalo subvencioniranje kupovine električnih i hibridnih vozila. Ministarstvo je u parlamentarnu proceduru uputilo u formi nacrta Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost, koji je prihvatio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, te se trenutno očekuje da će biti uvršten na dnevni red neke od narednih sjednica Doma naroda. Nakon što bude usvojen Nacrt zakona u oba doma Parlamenta izradom Prijedloga zakona stvorit ce se pravni preduslovi za stimulativne mehanizme za elektromobilnost u Federaciji.", rekao je Cero.

Do 2035. godine u Evropi bi trebalo doći do obustave proizvodnje automobila na fosilna goriva.

U tom pogledu Cero napominje da elektromobilnost daje  veliki doprinos ispunjavanju ambicioznih klimatskih i energetskih ciljeva Evropske unije.

"U EU elektomobilnost se potiče kroz aktivnosti na uspostavi regulatornog okvira koji uključuje  odgovarajuće poticaje za kupovinu električnih vozila, tako i kroz gradnju mreže punionica kao neophodne infrastrukture. Svaka od zemalja kreira za sebe sistem subvencija tj. poticaja kako bi se stimulirala kupovina vozila na električni pogon. Ovo je u uskoj vezi sa stepenom razvijenosti zemlje i kupovnom moći njenih stanovnika. Većina evropskih zemalja primjenjuju različite vrste carinskih i  poreskih olakšica, te druge poticajne mjere kojima se nastoji intenzivirati nivo korištenja električnih vozila kao što je davanje finansijskih poticaja i olakšica kod kupovine ovih vozila.", objašnjava Cero.

BiH je potpisivanjem Sofijske deklaracije opredijeljena da sa Evropskom Unijom radi na postizanju cilja za ugljično-neutralni kontinent do 2050. godine, uvođenjem stroge klimatske politike, te reformom energetskog i transportnog sektora.

"Tom deklaracijom je, između ostalog, dato opredjeljenje za provođenje rješenja za održivu mobilnost, uključujući planove za primjenu alternativnih goriva i izgradnju stanica za električno punjenje i pumpnih stanica, uz povećanu regionalnu saradnju u oblasti razvoja infrastrukture za alternativna goriva. To znači da institucije unutar BiH trebaju razraditi konkretni plan kako i na koji način provesti aktivnosti koje bi vodile ka povećanju održive mobilnosti, uz stimulaciju zastupljenosti vozila na električni pogon. Ovo podrazumijeva intenziviranje saradnje svih institucija u BiH", poručio je u razgovoru za Fenu pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma Mehmed Cero.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti